baby no poopoo ?

My 2 months baby belum poo for 4 days already. But kencing a lot. Shes fully bf. Her tummy pun tak keras/bloated. Is it normal? What should i do nak bagi dia poo?

13 Balas

dont worry, bf baby mmg normal kalau tak poo sbb bf milk cepat hadam.. it is important utk bagi baby hisap kedua2 breast utk pastikan baby have complete meal.. because both breast play diff roles.. satu ibarat nasi n another ibarat air (im not sure which is which) lol.. and pastikn breast sentiasa kosong.. if breast bengkak, n bagi baby bf.. kebanyakkan yg keluar at first is foremilk which is watery and cair.. if your baby asyik dpt foremilk, dy akan sentiasa nak menyusu sbb x puas.. if breast bengkak, better pump keluar the foremilk before bagi baby so that baby dpt hind milk yg pekat n full with nutrien.. :)

5y ago

Which breast is nasi and which breast is air? Cause sy cari dri sudut saintifik or search in internet x pernah jumpa article yg tulis mcm tu.. cuma dengar org2 tua je ckp. klau foremilk dan hindmilk tu sy pernah baca jugak la.

Hi syazana. Just na share pengalaman saya. Baby 6m+ now. Anak saya dulu pun mcm tu jgk. Tp jangan risau sbb 1, baby mmg fully bf. Mmg ada sstgh baby mcm tu. Sampai lah umur dia skrg ni still popoo dlm 4@5hari. Saya pun risau jgk sbb sekarang ni dia dah start mkn solid food. Ada tanya nurse, nurse ckp xperlu risau selagi baby kencing mcm biasa, tak meragam, perut lembut, tido apa semua ok. Sebab anak saya dah makan aolid food mmg najis dia jd ketul (lembut). cuma nurse tu ada pesan jgk kalau tak popoo dlm masa 7hari baru pergi jumpa doc. Cuma syazana nnti kna monitor jgk la ye. goodluck mummy! 😃

5y ago

Mcm anak sis...dia sembelit x?

Its normal. Until baby start eat solid food pun sama sebab fully bf. Not to worry. My baby pun mcmtu. As long dia fully bf mmg poopoo delay. But still poopoo in 3-5days after.

5y ago

You can pujuk2 atau urut2 je perut baby pakai mnyak. I buat mcm tu bby i ikut teran sekali 😂

Normal, dah 2 months, it's OK kalau bf~ Jangan lebih 10 hari tak poo poo lah. 😬 Oh, baby Mummy kerap kentut tak?

Kalau baby fully bf, itu perkara biasa. Sebab susu mudah dihadam jadi x semstinya baby kena buang air besr hari²..

my baby also like that when she 3 month that time. 5 day no poopoo. got kencing. but got kentut

Normal. My baby boy pun sama. 5@6hari baru 💩 Coz fully bf. Yg penting kencing n kentut dah ok.

kalo fully bf normal tu...anak saya kadang2x seminggu bru poo poo...tp bila poo poo banyak

Klau full bf .. Rasa nya normal la

Klu full BF it ok sis... X pe