Bayi tidak bercakap

1y4m still membebel bahasa alien . Meaning words macam prkataan "makan, mandi, air" ank sy x boleh sebut lagi . Normal ke ?? Risau saya 🥲🥲

6 Balas

bunyi haiwan, atau bunyi o-ooo, pun di kira sbg perkataan bermakna utk budak besar tu.. alien ni meaning xde langsung perkataan komunikasi.. tp boleh encourage anak bercakap dgn selalu berbual dengan dia.. ringkas tp ulang2.. contoh nya , "wah abang main kereta, kereta abang warna biru, abang suka main kereta?" sambil tunjuk dia kereta, dan tekan kan perkataan kereta tu, nada kita kena turun naik mcm tu.. baru anak tertarik nak demgar.. anak sy pun dekat dekat dua tahun baru banyak perkataan, sgt2 banyak lah pulak dia cakap.. sy pun risau jugak rase mcm dia lambat bercakap, tp tu normal je.. asalkan ade bunyi2 bermakna dari dia.. dan ada eye contact.. satu lagi, jgn sebut perkataan yg anak pelat, contoh "susu", anak sebut cucu, atau cu, kita pun ckp "abang nak cuu?" nanti anak pelat, bila anak sebut "cuu" kita sebut semula "susu, abang nak susu?" sy ulang apa yg org lebih arif ckp lah.. sy pun xreti sgt.. tp sy buat berkesan.. anak tak pelat sgt, kalau pelat pun lama lama dia pandai sebut perkataan yg betul..

1y ago

okay sis 🥰 bg smngat kt sy

sama dgn anak saya...1y4m still xbcakap...sy pun risau... sy ajar dia ckp dia blh ikut tp xde bunyi la..aaa aaa aa... camtu je.. sebelum ni dia blh sebut nak... tp skg dah xnk sebut... so far dia blh sbut abah...itu yg clear.. klu nk mintak sesuatu dia akn sebut aaa aaa sambil tunjuk apa dia nak... lambat sikit bcakap rasanya dia hisap puting...

1y ago

anak saya kalau nk makan . die x reti sebut makan . cuma sebut ap ap smbil tgn kt mulut .

Anak saya 2 tahun 3 bulan still mambling dan ada few words je yg dia boleh sebut penuh. Saya rasa saya yang patut risau 😆😆 anak saya 2 org abg & kakak dia 3 tahun baru pandai cakap 💃🏻💃🏻

Awl lagi. Tp elok kalau dia dh boleh sebut nak, mama, papa…anak sy 1y2m boleh sebut mama, baba, nak, tatak(kakak), tat (cat), happ (meow). Kdg anak sebut tp sebutan comel sgt.

panggilan daddy mommy dh boleh sebut tak awak?

1y ago

lebih kurang mcm anak sy awak. masa umur dia setahun 2bulan haritu dia hanya sebut nak, mak (panggilan maktok dia) mama dgn babah lambat sebut😅. haha. sy buka you tube mr.rachel yg dia pronounce bunyi mama dan dada. sambil tengok tu smbil sy bercakap dgn baby. nk dkt 2tahun ni dh bnyi byk patah perkataan awak. jgn risau tau. keep je bercakap dgn baby.

Panggilan awak dan suami dah boleh sebut?

1y ago

pndai sebut mama papa dada bubu bunyi2 yg mcmtu je ..