Baby Kurang Gerak

1st baby.. Saya dah 38 minggu 3 hari.. Baby kurang gerak dan asyik mengeras je.. Tanda2 pun belum ade. Mommies ade suggestion tak nak bt ape? Risaukan keadaan baby.

17 Balas

Sye ary 2 gnap 38w. .dri pgi x grak. .slalu pkul 6lbh pgi dye akn bg hint utk ibubdye bgn. .pkul 8lbh msty akn aktf. .tp pkul 7lbh pon x aktf. .pkul 9 utk nk tick pon x aktf . .tgu tghri. .sbok kn dri msak. .kot dye aktf. .pon sme xaktf . .siap2 kn keja uma setel kn ank slong blk pasti bwk dye klua dlu. .pas 2 sye tros ke hosp. .ctg mmg okee. .tp stil grak slow..n tlmpau slow. .walau grak. .da kt hosp br nk qltf. .tp x brpa aktf. .admit wad. .38w1d berslin. .emgncy czer. .doctr buat ctg sejam. .tp doctr kata 15mnt je cntk. .yg larn x cntk. .so kalo sis rse krg grak tros ke hosp ye sis. .take care mommy. 🥰

Sy pom mcm ni.. Bby asyik ngeras shja.. Dri mlm smpai tghri esok sy prsaan dia ngeras kuat sgt smpai sy xtido mlm sbb xslsa.. So sy ajk suami g hospital then smpai sne doc check dh ad bukaan 2cm trus kne than wad tpi bby sy msih blom ckup bulan bru 36w3d..hri ke 3 kat wad ketuban pecah dn sy slmt mlhirkan bby girl 36w6d..doc ckp ni pramatang jgk.. Skit je lagi nk ckup bulan🤣so better awk g check la

Seeloknya trus ke hosp2..msa check up d kk nurse slalu pesan klu gerak xcukup 10x trus ke hosp jgn tggu2 takut baby lemas... pengalaman sy pn mcmni..38weeks baby kurg gerak trus ke hosp kna warded 1weeks dan bersalin..klu ke hosp doc blh pantau

If rse baby kurang gerak dr biase, better pegi hospital trus sis.sy dlu pn mcm tu jgak, 2 hari admit pastu trus bersalin.bila dr buat ctg, baby ok cuma dy asyik tido sbb tu kurang gerak.

Tenkiu semua yang bg nasihat dan juga mendoakan.. Saya dah selamat melahirkan baby boy.. 39 minggu.. Alhamdulillah ❤️

X spai 10gerak trus p hosp..pglmn sy ank ke4 tu,dia asyik2 pusing bgerak,tali uri tu da lilit leher.

Try minum air sejuk. Kencing. Klu die gerak ok la tu.. Klu takde perubahan blh sgera ke hospital..

better pergi hospital. kurang gerak drpd 10 gerakan 1 hari bahaya utk baby

Minom air sejuk, makan benda manis, pasang musik, n rest betul2

Kalau kerap sgt mngeras stiap 5minit...sis prlu prgi hsptl...