Baby susah tidur

Hello. It’s my 1st baby. #firstbaby Baby boy. 3 months 7 days. Macam mana ya nak tidurkan baby? Sebab baby saya sangat susah nak lelapkan mata dia. Dia dah tunjuk semua sign yang dia mengantuk tapi dia macam tahan mata daripada tidur. Saya baru je pakai buai untuk tidurkan baby, dalam 3 minggu ni. sebelum ni dodoi berdukung sampai tidur, tapi lepas 2jam baru tidur, kadang sampai 3-4 jam baru tidur (termasuk dengan menyusu). Tapi baby saya tiap kali masuk buai, mesti dia menangis beriya macam kena dera. Bersungguh betul nangis. Buai kan baby selalunya dalam sejam - sejam setengah baru dia tidur. Lepas setengah jam dia akan terjaga balik & kena buai balik dalam sejam. Lepas dah buai, nak menyusu pulak. Jadi drag masa tidur dia, sebab baby saya dalam 2-3 jam dah lapar. bila siang dia taknak tidur masa menyusu. Bila midnight, saya susukan baby sampai tertidur tanpa burp kan dia. Sebab tiap kali burp kan dia, mata dia jadi segar & bulat & susah nak tidurkan balik. Tapi bila tak burp ni, baby terlelap kejap je lepas tu terjaga balik la. Saya jadi buntu tak tahu nak buat macam mana lagi. Kesian sebab dia tak cukup tidur. Dah la dia susah nak lelap mata, senang terjaga pulak tu. sangat2 senang terjaga. Boleh tak advise apa patut saya buat? Saya buntu, kadang rasa tertekan sebab hari2 fikir macam mana nak tidurkan dia. Saya jadi stress bila tengok dia mengantuk sangat2 tapi dia taknak tidur. Sedih sebab dia kecil lagi, tapi tak cukup tidur. Dia berjaga lagi lama daripada waktu dia tidur. Rasanya dalam 24 jam, 8 jam je dia tidur. Tolong lah saya & baby saya😭 #mommybuntu #bantusharing #theasianparentph #firstbaby

27 Balas

Memang waktu waktu usia tu otak die tgh cergas. Memang kena ajar jugak die tido. Macam saya masuk bilik lepas maghrib tutup lampu semua bagi die faham tu masa tido die. Siang memang x masuk bilik langsung kecuali nak amek baju je. Waktu siang plak saya ajar die bile lepas mandi je mesti kena tido. So skang ni die da paham da kalau saya mandi kan die mesti die kena tido lepas tu. Tapi baby ni lain lain ragamnya