Tolong saya mengandung luar nikah

13 weeks checkup harini. Saya dah nikah 28/2. Harini 1/4 baby da 13 weeks. 3 bulan sudah.Saya tau nikah tu sah. Tapi mcm mne prosedur untuk buat buku pink perlu ke? Family dedua belah tak tahu n kalau tahu pon mungkin mereka igt bunting pelamin. Saya tkot untk ke klinik. Klinik mne perlu saya pergi? Saya bnyak mmbaca klu baby lahir lpas dr trikh nikah 6 bulan bole dibin/dibintikan . Betulke? Sye sgt risau kn bby sye dan mse lahir nty tanggapan org mcm mne. Kawin x ckup 9 bulan tpi bby dah kluar hmp#jangandibully #pregnancy

10 Balas

tapi baby lekas sebelum sis nikah, so kalau sis dah nikah dah baby masih anak luar nikah sis. and bin tak boleh berbinkan suami sis kalau sis insist juga nak binkan suami sis lepas anak tu lahir takut komplikasi masa nak kahwin nanti, jadi tak sah. untuk kes buat buku pink, buat je tu penting untuk monitor perkembangan dan kesihatan sis dan baby sepanjang pregnancy ni. fikir baik baik ya sis, kalau ragu ragu boleh tanya FynnJamal dia banyak handle kes macam ni

13 week dah lewat dah tu, elok p daftar. ada lagi ka manusia zaman sekarang yg suka kira bab usia kandungan org 🤦🤦🤦 bab bin/binti tu elok rujuk pada pakar, call ja pejabat agama tanya pendapat nanti,bab nasab ni jgn buat sambil lewa. takut terheret dlm dosa sepanjang hidup..

3y ago

Setuju, nasab tu perlu di ambik berat. Banyak kesan dia.

Hi sis. Sis buat je buku pink tak kira kat klinik kerajaan ke klinik swasta. Janji ada buku utk rekod ibu dan baby. Penting tu bukan main main buku pink tu. Soal tanggapan orang tu sis kene hadap sbb benda dah jadi.

call tnya pejabat agama...yg saya tahu mmg kalau kandungan 3 bulan ke bawah n dah nikah masih boley di bin kan atas nama si ayah...kalau lebih dah xboley..kena di bin kan atas nama 99 nama Allah...

Daftar la sis, tuk kbaikn ibu dn baby. Mmg btl, xblh bin atau binti nama suami. Guna nama abdullah. Org xkn judge baby. Baby xbsalah

Takpe puan, boleh je buat. Tak ada masalah pun. Jangan pikir orang lain, pikir diri dan baby dulu. Itu yang penting sekarang ni.

Buat je puan, jangan takut, fikirkan anak dalam kandungan ya, saya doakan supaya dipermudahkan segala urusan puan Aamiin

buat je buku pink..jgn tkt..jgn fikir org..just fikir diri & baby dlu..semoga dipermudahkn segala urusan.

kalau bwah 3bulan boley di bin kan atas nama ayah dya kalau dh nikah..kalau lebih xboley..

tidak usah takut sis, buat sj buku pink tu,,