mcm mn nk buat bila bby kita suka muntah2@jeluak yg bnyk sampai keluar kot hidung. masalah susu ka

walau dah belehak cepat siapkn kain.. dia mesti keluar susu #pleasehelp #seriusnanya

2 Balas

Jeluak dgn muntah beza. Jeluak tu kuantiti yg sikit. Ni normal utk baby. Muntah ni kuantiti yg banyak sangat dan kadang2 boleh sampai keluar ikut hidung dan kadang2 sampai memancut. Ni tak normal. Bila baby muntah, ni boleh jadi tanda bahaya dan kena bawak baby pegi jumpa doktor. Kalau bawak anak ke hospital, doktor akan tanya muntah mcm mana kalau puan cakap baby muntah. So kena tau beza dua tu. Ni berdasarkan pengalaman sy masa jaga anak sy kat wad lepas bersalin. Sy banyak tanya dgn doc

Lepas mnyusu bg sendawakn dulu.. Tp klu da sendawakn, tetap muntah gak try refer doc..