Kemusykilan Bakal ibu

Waktu bila yang terbaik utk buat buku pink? Dan nak tanya mmg kena buka buku pink dekat klinik kerajaan, atau kat swasta pon boleh?#pleasehelp

10 Balas

Dapat cek shj upt positive terus buat buku mengandung, tho ada jg klinik suruh tunggu after a few weeks more. Klinik sy pergi stkt ni tiga2 sy mengandung, after upt positive shj sy terus buat buku mengandung. Kira dia baru 4-5weeks dah buka buku 😁 Bg sy personally, better terus buat buku mengandung bila upt positive, so boleh kena pantau doc, bukan nak doa x baik but lebih baik berjaga2 kan 🌹. Ikut bajet dan kesesuaian masing2 sbnrya nak buat swasta atau klinik kerajaan.. Btw tahniah ya, jaga diri

8 minggu tu mungkin dah blh kot.. Mcm sy skrg preggy anak no 2, scan swasta masa 8 minggu, pi KK utk buka buku pink, misi tanya bape bulan dah sy ckp 10weeks tak pasal kena marah dah lewat kata nya.. Sy pon kdg confius.. Masa anak sulung dulu mungkin lah sy lewat sbb bukak buku waktu 19 weeks..

mcm sy, sy akan call KK yg sy nk pergi n tanya mcm mne nk buat appointment buku pink.. dia just minta bwk sijil nikah atau kad nikah, ic n so on lah.. then suruh dtg kol 8pg.. dah terus set appointment

10w dah boleh bukak bku pink sis. Bergantung sis nak beranak kat hospital kerajaan bukak kat kk. Kalau kat private hosp, nak bukak kat klinik swasta pun boleh, buka kat kk pun boleh.

2y ago

9weeks tu dh boleh buka buku pink dh awak.. cuba call KK

Jika ada risiko; penyakit kronik, umur 35 tahun ke atas dah boleh tanya mana-mana klinik swasta (yg ambil kes ibu dan anak) ata KK untuk buka buku pink.

2y ago

Terima kasih atas pandangan 😘

8minggu dh boleh bukak . Cuma tak boleh lebih pada 10mingu tak silap . Nanti nurse bising😂 tapi kena buat appointment dulu untuk bukak buku.

2y ago

msa nk buat opaiment to doktor ad tnya ape ii tak

Rasanya mana2 pun boleh buka buku. Kalau xsure nak pegi mana2 lg swasta ke kerajaan, baik buka buku dekat kk.

Saya buka buku pink 8 mggu tp kena buat appointment dulu sebab tak boleh awal sgt tak boleh lmbt sgt

Set appointment dulu. Depends nak klinik gov or pvt. Ikut kemampuan duit masing2😂

Appointment ms 6 minggu..buat buku masa 8 minggu..