Breastpump

Wajib x bawak breastpump masa nak bersalin nty?? Sbb persiapan baby dh complete... Cuma tinggal persiapan utk ibu ja lagi ni....

16 Balas

Base on pengalaman, mcm sy susu x keluar n brest pump x bawak so agak kesian kt baby sbb dia x minum susu kita.. So bg sy penting utk spare brest pump yg elektrik punya beserta power bank. Lagi satu, bg susu selepas bersalin penting sbb baby akan kena demam kuning so nk kurangkn kuning kena bg dia byk minum susu.

rata2 hopital brsalin tak galakn breastpump sbb nurse nk ibu fokus mnyusukan bayi sdri. mmg tak nafikan ada kes2 emergency baby jd nipple confuse..dgn kta sdri tak de pnglmn.. sy sdri pun runsing jg fkir prkra ni. tp sy mindset dr skg..nk jg susukan baby tnpa bntuan alat. Moga Allah prmudahkn.

4y ago

trima kasih share..mklumlah sy bru 1st time nk jd ibu.. sy ok je puan bg pndpt. sbb rata2 pmbcaan sy.mmg nurse tdk bnrkn bg btol susu dan pam ke bby dkt hospitl nti..sy tye nurse kk sy pun jwpn yg sme. klu kt rumah tu lain critanya. sbb brdsrkn soalan tt...breastpump wjib bw atau x ke hospital. sy dok fkir klu sy xbli siap2 skg..krg dkt hosptal bnd tu prlu.mcmna suami nk cri..so 50/50 nk sdiak awl atau td. tp since puan ckp lps brslin dkt rumah pun bp dan btol sush brkprluan maka sy prlu msukn dlm list klgkpn brg bby yg nk dbli la ni

Sy pun fikir nk bwk ke tak tp last2 sy xbwk sbb nk mind set utk susukan anak.. Cuma kalau mcm kes baby kena tggal dlm nicu tu nak tak nak kena prepare la jugak

pada saya, better prepare . bawak je . macam anak saya, lahir terus masuk wad baby . anak tak direct bf dgn saya . so,saya terpaksa pam n bagi susu kat nurse .

Mcm sy call suami suruh hantar. Sbb anak dlm NICU. Xdpt marmet susu sbb xpndai. Kena hnta susu bg kt bby. Last2 call suami suruh hnta pump.

boleh je bawak kot2 bengkak susu and kita xde pengalaman lg..xtau baby kita jenis kuat tdo ke.. kalau mmg jenis kuat mnyusu xpe..

Tak. Ibu dalam pantang sangat tak digalakkan pump masa pantang kalau baby ada dengan kita. Boleh sebabkan oversupply

Bw ja sis. Sy nasib baik bawa ms tu ank plak kn msk NICU. So blh pam bg kt nurse di NICU.

X bawa pun baby dekat NGN saya...saya Ceaser lepas 6jam dpa bagi bagun susukan baby

Kalau sy... Sy xbawak... Tp blh je bwk standby... Takut bengkak susu