Anak usia satu tahun 1 bln

Wajarkah anak seusia satu tahun bersifat sperti masih baby 3/4 bln?.die belom mrgkak..tgn dan kaki masih mengibas.saya risau..ni first bby..brpe hrini ade nmpk die mcm dah boleh mrgkak,tp die tetp nk meniarap..berjln pn belom lg,risau nye lahai..klo normal xpe.klo tak saya nk bwk pakar#1stimemom

8 Balas

Kalau ikutkan milestones, agak lambat Tapi kalau sis rasa sesuatu (xsedap ati) my suggestion better jumpa pakar. Jangan risau dengan pendapat orang, apa yang penting adalah sis pergi jumpa pakar. Below 2 years, it’s difficult to cakap - eh anak Saya nih bermasalah ke, but it doesn’t mean that you can take things for granted. To ease your worries, please take your baby to his or her paeds. They are the experts. Saya take my baby almost every month to see his paeds. Sis cuba dulu. Tengok apa dokto cakap.

sepatutnya stahun sebulan dh boleh merangkak at least. berat baby ok ke? ade tanya nurse kat kk? atau g klinik mntk pdapat doc terus. kena rajin2 ajar dia merangkak, then slowly tatih2kan dia. ade stgh baby mmg lmbt tp takut juga if ada masalah lain. mcm anak buah saya boy, stahun 4bulan pun masih x boleh jalan lagi. tp merangkak mmg laju dah. anak saya gurl stahun sebulan mcm tu dah boleh bjalan

3y ago

berat bby sy bln ni timbg hrtu 7.8 cmtu

Kasih training sis. Jangan selalu ampai anak. Kena selalu training bawa berjalan. Salah satu aktiviti sya kenapa anak sya belum setahun dah pandai berjalan. Sebab dari umur dia 3 bulan training kaki dia atas tapak tangan kita. Jadi sebab tu kaki dia kuat tegak berdiri dan dapat seimbangkan badan dengan cepat.

Kita tak fhm soalan puan. Klu 3/4 bulan tu baru nak meniarap. Anak puan dah setahun dan msh belum meniarap ke mcm mna? Klu belum baik bawa jumpa doctor pakar.

3y ago

meniarap sudah..cme blom mrgkak dan berjln..kaki dan tgn masih akan melibas klau die teruja..sy ckp ap pn msih belom fhm😅

bawa jumpa pakar kalau rasa perkembangam baby tak mcm baby lain. suppose 1 thn 1 bln dah blh berjalan dah.

maksud tu mcm mana? Anak bekum jalan lg ke, merangkak pn belum ke? Mkn pn xnk ke mcm mana?

3y ago

belom..die meniarap je..ke. depn dh boleh..duduk dh boleh..cme belum mrgkak dan berjln..yg sy risau kn..kakk dan tgn masih mengibas mcm bby..klo xde ap ok la..klo x igt nk bwk pkr

Maaf puan tapi selalunya setahun at least laju dh merangkak. Puan bawak rujuk pakar ye.

3y ago

please bawak jumpa paediatric doc Puan tanpa nama. Betul apa yang Puan Layla kata. Atleast merangkak umur setahun. Tu pun kira dah lewat. Jangan bertangguh. atleast kita lega dari berteka teki perkembangan anak. InshaAllah semoga semua dipermudahkan 😊

mksud nya? tnye soalan tu biar terang

3y ago

line sgkot😌