Alahan 😵‍💫

Untung nya mommies yg takde alahan , sy dari 3w tahu pregnant sampai lah keharini dah 10w ++ masih alahan terukkk . - muntah (setiap kali makan) -mual -senak -pedih ulu hati -loya -kembung -sakit kepala -sesak nafas -mengah -muntah darah -hilang selera makan -cirit birit (awal kehamilan) -sembelit (7-9w) Dah cuba mcm2 jugak minum jus mamariam , pegi hospital , drip air , makan ubat (doc bagi) tapi tahan sekejap je 🥲 Redha jela kita yg nk mengandung , Allah dah bagii terima jela . Mommies boleh kongsi pengalaman masa alahan tak kot ada cara nk kurangkan salah satu rasa dekat atas 😩 #ingintahu #firstbaby #pleasehelp

Alahan 😵‍💫GIF
49 Balas

sy masa 1w-15w enjoy xde langsung alahan. makan dgn bahagianya. naik 16w je terus alahan. sehingga hari ni dah 23w masih alahan. makan muntah, makan muntah. tp berat sy ttp naik. smpai nurse naik pening. lepas muntah lapar, makan lg. sabar sis. x lama dah tu.

sama la mcm saya. setiap kali preg mesti alahan teruk. ni preg kali ke 5. alahan sampai 4bulan. langsung x selera mkn. sedih memanjang. bulan ke 5 alhamdulillah selera jdi ok sikit. kadang2 ada jgk rasa mual dtg balik. x sabar pulak rasa nak bersalin

sabar ye ibu,pnglman sy x truk mcm ni tp bila msuk second trimester alahan slow2 hilang insyaAllah ..sy klau mual loya minum air suam2 hangat x kisah la air teh ke milo ke air ksong ke rse lega skit tekak.slain tu sy cuba mkn bnda msam2 mnis mcm tu.

biasa laa kk.. sy 19w pun msih ad muntah, kembung perut, pening sy muntah bkn skit.. bnyk.. pernh penuh 1 beg plastik hijau tu .. tips yg bole bgi jgn biar perut kosong, klu perut brangin elakkan mkn mknan brangin.. smoga kuat awk 🥺

sama dgn saya alahan dari first smpi 18week 😅😅 alhamdulillah masuk 5 bln dh ok.. org pregnt naik badan kita semakin menurun...anak first pon mcm tu.. bertabah lar sis.. semoga kita semua dipermudahkan bersalin nanti ☺️☺️aamiin

2y ago

InsyaAllah , Aamiin . Sy dah lost hampir 10kg sis alahan punya pasal 😅

Sis, nak tanya.. mcm mana boleh tahu awl mengandung dari 3 weeks tu? Sorry soalan lari dari tajuk. Teringin gak nak tau tanda2 awal seminggu sebelum period due. Sy 8 tahun kawin xprnh ada pengalaman mengandung lagi 😔

InshaAllah sabar sikit lagi, dulu sy 1st trimester mcm tu jgk.. mmg taknak keluar rmh langsung nak baring je.. msk 2nd trimester baru slowly ok and selera makan ada balik. So sabar byk2 ya mommy! 💪🏻💪🏻

Sama lahh saya hari tu kena pulak awal pregnant bulan puasa.. Rasa kaki nii macam tak boleh berdiri.. Lembik.. Berat turun 5kg sebab makan je muntah.. Tak selera lansung. Tapi masuk jee 14w Alhamdulillah ok dahh🤣

sy pregnant 10weeks, alahan tu macam kurang sikit... alhamdulillah dah boleh makan nasi, tapi dengan potion yg sgt sedikit... kalau makan banyak ttiba mual hm... skrg sy sembelit pulakkk... aduhh

SAbarr ya momy Sya masuk trimester kedua pon kdg kdg ada jugak alahan tuu Saya dluuu bykkan makan kekacang dan buah so far alhamdulillah rasa kurg sikitt tapi alahannya tetap ada 😂😂