Kira gerakan baby yang betul

Hi, untuk kira gerakan baby, ada min gap masa tak untuk kita tick sebagai gerakan seterusnya? Contohnya, kalau baby ada kick sekali pada pukul 12pm. 12:08pm adalah kick seterusnya. Adakah saya perlu tick yang pada 12:08pm tu? Atau saya kena tunggu 15min dulu sekurang2nya untuk kira gerakan seterusnya?

4 Balas

nurse sy dia takde cter psl gap. asalkan rasa pergerakan baby & bkn dlm waktu yg sama misalnya 12pm dah rasa sekali so tick 1 12.01pm rs sekali lg blh tick 2 & begitu lh seterusnya. nurse sy ckp jgk kalau baby aktif by tengahari dh blh cukup 10 kick dh. Baby sy pulak alhamdulillah jenis aktif so mmg by tengahari sblm pkl 2 tu dh setel 10 kick. Lepas tu keep monitor jela pergerakan baby. Lain nurse & kk lain cara penerangan kot. cuba tny nurse awk nnt. tp pd sy yg jenis letak gap 30 minit sekali baru kira kick semula ni lama² blh buat kita terlupa utk tick & blh loss count. sy yg nurse tak letak gap pun kdg² blh terlupa utk tanda pergerakan baby. tahu² dh sejam berlalu dh + baby bkn all the time akan bergerak. ada masa dia rehat & tdo jgk. Kita sendiri pun bknnya setiap masa akan fokus dgn pergerakan baby. Mesti la ada masa kita akan bz buat apa² sampai jd lupa nk kena monitor pergerakan baby. Sy ckp berdasarkan pengalaman sendiri. Apa² pun refer dgn nurse awk tau.

9mo ago

Wah thank you awak

Nurse sy bgthu, kira kick baby ni bila tendangan yg paling kuat dikira 1 kali walaupun dia tendang berkali kali dalam satu masa, pastu kalau dia stop.. dalam 10 minit kemudian if dia tendang lagi dengan tendangan yg kuat tu dikira tick ke dua..

9mo ago

Thank you awak

Nurse saya ada bagi contoh kat buku jadi saya pun senang nak tick, 9-10 A.M,10-11 A.M,11-12 P.M,12-1 P.M,1-2 P.M,2-3 P.M,3-4 P.M,4-5 P.M,5-6 P.M,6-7 P.M,haa macm tu tick sekali sekali

9mo ago

Thank you awakk

lps 30minit baru kira kick baru. maximum 2kali per jam. sbb tu diberi masa 12jam (9am-9pm)

9mo ago

Faham thank you