Tidur bayi tidak teratur

Umur berapa baru tidur bayi teratur? Anak sy umur 27 hari. Siang sgt lena tidur. Malam berjaga sampai pagi. Kesian suami sy jaga dia. 😭

7 Balas

Anak sy 19hari harini. Sy taktahu berkesan ke tak cara ni.. tp sis boleh cuba sbb sy pun masih di fasa mencuba 🥰. Masa awal2 mmg mlm je jaga pastu mengamok sbb tak dpt susu betul2 sbb kita mengantok 😂. Then sy cuba bila time siang, sy bawak dia duduk di ruang tamu. Tingkap semua bukak, bg pengudaraan, bg cerah 1 rumah utk ajarkan dia yg skrg tgh siang. Then setiap kali menyusu, sy main dgn flashcard dan ada time dia terlepas puting tu.. dia tak nangis, sy buat tummy time pulak. 1-2min then dia nangis, sy menyusu balik. Maksudnya sebolehnya bg dia jaga walaupun kejap. Mmg siang kena byk habiskan masa dgn dia tak boleh buat keje lg 😂. Oh kalau boleh siang sy tak bedungkan dia utk makesure dia tdo kejap2. Kalau rasa nak duduk dlm bilik time siang, sis bukak je lampu bg bilik terang. Bila mlm, gelapkan ruang. Kalau boleh masa menyusukan dia dlm bilik pun, biar gelap. So dia tahu ohh dah mlm. Sy last menyusukan pukul 12@1pg. Dan baby akan bgn pukul 4@5pg. Mula2 buat teknik ni, baby akan jaga 2 kali. Pukul 3 dan pukul 6. Skrg sy yg kena kejut dia kalau dah cukup 4 jam. Sbb paling max baby tdo tak menyusu 4 jam. Harap sis boleh cuba2 mana tahu berkesan hehe

Sama baby sy pun sis , masih tercari2 lagi cara nk bagi dia lena malam , bape hari ni Alhmdlh semakin okay tido malam dia , sy cuba macam2 , cuba sis buat ni , urut tapak tangan dia , tapak kaki , dgn kening , selawat, surah alfatehah , surah al qadr, ayat kursi , surah al ikhlas , zikir subhanallah alhamdulillah allahuakbar, yg ni sy buat da bape hari alhamdulillah berkesan , kita sama2 ikhtiar and sharing okay , keep positive and strong all mommies

terbalik plk ngn sy.ank sy siang tido2 ayam je.nk bt keje sume ssh.asyik terjaga je.xpi klu mlm tido lena sgt.smpi sy kena kejut utk bg minum susu.anak sy bru umo 1bln

Sama anak kita sis. Siang lena sesangat tidurnya. Bunyi bising mcm mn pun dia boleh je tido lena. Tp malam masih tercari2 lg cara nak bg dia tidur lena & tenang.

Anak sy baru 18 hari. Diang tido2 ayam. tp mlm lena sungguh. jaga pon utk susu dan tukar pampers je. pastu lena semula sampai pg

Mcm anak sy jgk.. 21hari.. siang lena.. malam mcm tidur2 ayam..

lepas habis fasa NB. fasa NB baby masih belum kenal siang malam

7mo ago

NB 0-3bulan. nanti dah habis fasa NB, boleh ajar dia siang malam. siang ajak main lama sikit, malam biar dia tido. siang tu kena terang, malam kena gelap