Hb rendah

Tumpang Tanya ada tak mummy2 dalam ni yg Hb rendah amalkan maltofer beli at farmasi?. Leh share pengalaman tak?.#ingintahu #pleasehelp

20 Balas

Sy pun hb low,bulan ni dua kali cek hb result sma,12 drop ke 10..skg tgh amalkn susu pd wktu pagi,sbb doc kata penyerapan sy mybe x brpa cepat dan kurang,jd sy try minum susu yg ada vitamin c..mlm sy try amalkn mnum air kurma cina yg kering tu,hrp2 bulan dpn naik lah hb..masih telan zincofer,doc x bg tukar sy pn x brni bli ubat lain dkt luar..klu bln dpn x naik juga baru doc akan tukar ubat lain..

saya pun hb rendah sis..last checkup 9.3 je..tp doc check saya mmg ada anemia masa preg..so kalau saya ambk apa² ubat pn dia naik sikit² je..jd saya continue dgn zincofer je dr klinik..yg penting mkn makanan yg cpt naikkan hb..kerang..hati ayam..buah-buahan..banyak lagi la..boleh buat rujukan di internet

sy pun hb low sblum ni and memang ambil maltofer je sbb ubat yg kk bg xsesuai dgn sy.. Sebelum ni sy main telan je maltofer jd hb tk naik² smpai kena jumpa pakar pemakanan. And then diorg suruh sy kemam je maltofer tu jgn main telan je 🤣 lepas 2 minggu alhamdulillah hb sy naik balik.. 🤗

sy hb rndh, sy mkn maltofer jgk tp dr pakar hkl dh xbg sy makan maltofer sbb tk brkesan utk sy. skrg dy bg ubt iron tablet and folic asid . slain tu jgk sy mnum jus guava pink or delima utk naikkan hb, sy makan daging, ssyur2 kerap.

saya mmg dari buka buku pink cek hb makan maltofer je tiap hari, tak boleh masuk ubat kk naik loya. maltofer je serasi sebab jenis chewable and hb maintain 12 ke atas. makan sehari sekali gap 2 jam sebelum/selepas makan

sy mmng mkn maltofer dari mula2 haritu, tak rasi sgt dgn ubat kk..jadi sy bgtahu nurse yg sy tukar maltofer, tapi sy kne mkn 3x sehari..pagi, petang, malam..bagi sy okay sbb nmpak perubahan bila amalkan dgan betul

sy masa preggy mula2 dulu hb low makan iberet.. sekarang preggy num 2.. sy amalkan minum air rebusan buah(nufiya) dari 4bulan keatas baru sy amal.. alhamdulillah sekarang da 6 bulan hb masih cantik😊

Sy makan maltofer. Daripada 9.9 naik ke 11.2. Maltofer kena consume terus selepas makan. Lebih berkesan. Ini yang doc sy suggest. Tak perlu gap 2 jam.

sy mmg mkn iberet je...dr 9 ke 10.7 skrg 28weeks kdg2 cara mkn tu salah...kena mkn dgn jus vit c time perut ksong n mkn ulam pegaga mmg mujarab

saya makan maltofer waktu mengandung aritu, mmg bagus hb naik.. tpi xconsisten makan sbb rasa coklat yg membuatkan saya rasa nak muntah hehehe