Ketahanan ebm

Tolong sy mommies2 selesaikan kekeliruan sy.. Fresh ebm➡️disejukkan dlm peti sejuk bahagian bawah➡️dikeluarkan pada suhu bilik Persoalannya berapa lama susu bertahan sbaik saja keluar dr peti tanpa dipanaskan dan tanpa diminum...?

2 Balas

fresh ebm suhu bilik - 4j suhu beraircond - 8j chiller - 3 ke 5 hari ( if hari ke 5 masih xguna boleh direct simpan freezer) frezeer peti ais 1pintu - 2minggu freezer peti ais 2pintu - up to 3bulan deep freezer - up to 6bulan coolest bag - 24j tapi ikot ketahanan ice pack yg kita letak dlm coolest bag tu. susu frozen yg kita turunkan ke bahagian chiller utk cairkan tahan 24j. susu yg dipanaskan tahan 1j selepas dipanaskan. susu yg baby dh minum dh masih berbaki kena habiskan dlm masa 1j. sbb dh terkena air liur baby. https://vt.tiktok.com/ZS87wt2H5/

7mo ago

hi awak. kalau mcm sy, nak safe sy akan kira dr susu dipanaskan. sebab kita dh panaskan. susu tahan 1@2jam gitew lepas panaskan

1jam. kalau kata anak menyusu gap 4jam or 2jam xperlu masuk kn dlm peti ais pon. sbb fresh ebm boleh than 4jam dkt luar.

1y ago

1 jam ye..even susu belum capai suhu bilik? sbb nk bwk bekal kat luar..baby sy boleh minum tnpa dipanaskan..bila dh capai suhu bilik baru bg pada baby..