anaemia

Tips untuk ibu2 yg low hb please.. 10.8-10.9 saja..risau dah ni?

73 Balas

Ambil bcomplex shaklee.. huhuhu makan vitamin c dan vitalea.. i tukar.. vitamin dari kk tak sesuai untuk i.. apa pun ikut masing masing... so far i ambil set pregnant shaklee hb semua atas 11

Kurangkan pengambilan kaffein spt kopi, teh, dan coklat. Lepas ambil ubat tambah darah, jangan makan telur dan mnum susu sbp akan lambatkan penyerapan zat besi dlm darah.

5y ago

Telur bukan ada zat besi ke

Jgn stress sis.. sy pun low hb 8 ja dri 1mth baby smpai 6mth.. skli dekat due naik juga... Sy amalkan minum red dates hari2 pagi n sblum tidur... N makan ubat klinik bg..

Saya baru cek kemarin, hb 8.5 jak..baby baru 8w.. minum iron tablet mesti munta.. makan pun susa sebab mabuk hamil teruk.. tak tau mau buat apa😭

Buat grennjuice.. Vit c + iron kalsium Buah yg kaya vit c tambah dgn sayur hijau cth bayam @ Sawi.. Sebab gabungan tu akan naikkan hb... Sayur celur dulu

Tips naikkan hb yg sy slalu amalkan. Makan brokoli. Sngt angt membantu naikkan, hb. Alhamdulillah hb sentiasa cantik. 12.4 lgpun brokoli tu mmg favourite 😋

5y ago

Saya pun amalkan brokoli

Sy mkn Blackmores pregnancy multivitamin. HB Sy paling rendah 12.8 & max 14, gula Sy max 6.1 and second 5.9 slepas minum air gula KK, BP sentiasa cantik.

5y ago

Blackmores tu kita kena mkn 2 biji sehari. 1biji pagi, 1 biji mlm. Dos tu utk cukup kan folic acid dgn multivitamin lain harian kita. Sebotol rm90 tp klu nak jimat beli d guardian rm120++ utk 2 botol tahan 2 bulan. Sbulan sebotol (60 biji), jikalau ada lebih lepas beranak pun masih boleh consume sbb boleh digunakan utk tambah susu..

Saya dari 6 bulan start amalkan soya. Minum air soya hampir hari hari ketagih dah sy. HB alhamdulillah mmg cantik sgt berat pun naik lawa. Try laa sis

5y ago

Soya bole kacau hormon ibu n baby nanti. Boleh minum tapi jangan amalkan. Baby nanti bole kena menyakit kulit. Boleh buat search sendri. Banyak je artikel perubatan pasal kesan soya pada baby n ibu mengandung.

Hb low awal sangat sampai nurse nak admit. Baru 11 weeks hb dah low. Sekarang terpaksa 2 minggu sekali check kat klinik untuk pantau Hb 😭

Sy nk capai 10.0 payah.. Mkn mcm2 dh.. Skrang tengah tunggu result drh yg hantar ke hospital..itu result terakhir la nk tau knape hb xnaik2..