Tips sebelum Buka buku pink

Any tips sebelum saya buka buku pink? Katanya ada kene check darah, air kencing dll Debar2 rasa... Sekarang 8week First pregnancy 🥰 #firstmom #bantusharing

8 Balas

sy baru je lepas buka buku pink last week. utk mula² mmg amik mase lame. tgk tempat juga kot. kisah sy di kk seri kembangan 1. sy buat temujanji online dulu. kene tahu zon mane bdasarkan alamat tinggal. (suami sy yg tlg setelkan semua nie 😅) 2. dtg awal (walaupun dah buat temujanji bukan bole ikot mase tepat sgt pon sbb kene ikot prosedur klinik, tgk keadaan juga 😂) 3. tuju klinik ibu anak dapatkan buku pink dulu sebelum daftar (jgn lupa bawa pen sdiri ya. klu ade gambar scan dr klinik swasta bole bawa sekali. sy ada terbaca stgh tempat nak lampiran copy ic suami isteri, sijil nikah, bil letrik/air, gambar scan. tp sy standby je semua tu) 4. buat pdaftaran (nnt diorg akan guide destinasi kemana² sbb byk destinasi kene tuju & amik mase nak cari tempat tu klu petame kali jejak kaki mcm sy. kalau xtau, rajinkan bertanya. staf semua baik²) 5. amik darah & urine anta makmal - dptkan result 6. cek berat, tinggi & tekanan darah 7. tuju klinik ibu anak semula jumpa nurse (kat cni nurse akan ty soalan² & bg penerangan² pd ibu. penting utk tahu waktu last period & tarikh pertamanya) 8. jumpe doktor (ade penerangan terperinci, soalan² same nurse ty td & scan pwot) 9. nnt jumpe nurse semula. dptkan tarikh temujanji & pesanan2 penaja dari beliau. 10. pegi farmasi amik ubat yg akan dibekalkan. 11. balik la anda dgn aman 🤗

2y ago

Sy xcheck gg ari same. tp nak kebetulan sy ade checkup seterusnya tu, dokter gg sdg berkeliaran di klinik ibu anak minggu tersebut, sebelum sy jumpe dokter sy, die ofer utk cek gg 5 min. rezeki, mudah keje xyah menapak ke klinik gg 😅

Datang awal, prepare semua doc yg diperlukan. Pastu check berat, baru check urine n darah. Kalau sempat, check gigi sekali terus. Tu penting datang awal boleh settlekan semua sekali je. Ni pengalaman saya la. Bukak buku pink takda apa, kita je rasa excited sebab first time ada buku pink 🤣 jangan risau ok mommy? ☺️

check darah, urine, and check bp tu mmg kena buat setiap kali kita pegi kk, tak kira baru bukak buku ke, dah lama ke, selagi tak beranak, 3benda tu wajib buat bila pegi checkup, normal aje semua tu, yg penting datang awal, bawak salinan sijil nikah/kad nikah, ic suami isteri, itu sahajaa 🥰

datang awal https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group ini ditubuhkan bertujuan untuk memberi semangat dan berkongsi cerita tentang baby & journey kehamilan 2023 💟 Copy & share bg ramai yg join group 0 sbb baru buat

2y ago

Sy due 2022. Sy dah join grupboleh join ke? atau ada grup link lain 2022 boleh share?

nnt datang awal okay, sbb first time buka buku take time sikit. apa2x good luck awak. saya rituh pun bdebar n excited juga nak dpt buku pink. 😁 .

2y ago

tenkiuu

selidik history penyakit belah isteri dan suami. Senang kalau dah remark awal2. Boleh doc dan nurse take note check up apa yg sesuai utk ibu dan anak

Sy bru je lepas buka buku pink. Dtg awal pkl 8. Check darah & urine & jumpa doc je

xde apa sis.. msa cekup msti dorg akan cek tiap kali kita g klinik..