Mcmni ke alahan

Tiap2 pagi badan panas,tapi harini mcm biasa pagi2 mkan ubat tggu sejam baru mkan tp ni xsmpai lg sejam tiba2 perut mcm kembung sgt msuk angin.lepastu ada cirit..perut memulas cpat2 sy mnum oren dan kuih.trus muntah balik.rasa lemah semcm.mgkin ke perut sy kosong jd mcmtu? Mcmni ke alahan..#ingintahu #firstmom

5 Balas

Ya. Mcm tu la alahan ngandung. Sy msa alahan, nk bngun dri katil pn ssh, badan lemah sgt sbb berat bdan menurun mendadak x dpt mkn/mnum lngsung. Smua muntah balik. Lepas kna warded, balik dri hospital bru ok, wlaupun alahan msih ada tp tolerable. Sy 5 months pregnant bru hilang alahan tp hjung2 nk dkt bersalin alahn tu dtg balik Msa alahan ni kna mkn kuantiti yg sedikit je dlm 1 masa tp kerap mkn. Klu sy msa muntah2, sy elakkn yg masam2, klu mkn msam confirm lg sakit perut. & jgn biarkn perut kosong

kalau boleh elak dulu buah oren sbb perut tgh kembung umpama gastrik. saya sepanjang pregnant tak boleh minum air oren atau apa2 pati air sbb nanti angin sampai muntah. itu la alahan. makan ke tak makan ke perut tetap kembung😁. sampai tahap nak nangis je rasa. takpe awk. sekejap je tuhh. masuk trim kedua in syaa Allah ok🫰

sy trim1, bila dh baring mlas dh nk bngun. huhu. makan sikit2, tp byk kali. 😄elakkan kafein.. sy pn dlu kurgkn mual2 tu sy mnum oren sunquick tu. dn ambk ubat veloxin. 🥹

setiap orang tak sama alahannya.