Gdm on ubat 2biji 1hari, mcm mana nak turun bacaan bsp balik pada 5.3 kebawah?

Tiap kali sy buat bsp, wktu pg selalunya tggi 6.0/6.2/6.4 dan xpernah turun dari tu sdgkan sy dah consume ubat metformin 2biji sehari. Makan pula sy dah stop air manis. Cuma dlm sminggu skali jela klau minum sbb tekak rasa pahit, buah pon sy dah kurangkan, karbo seperti nasi jugak sy kurangkan sehari 1kali shj. Ada juga skip satu hari tanpa karbo tp tak jalan jugak.. Apa ptut sy buat?

2 Balas

Puan, cuba makan epal hijau.. Sy pernah terbaca petua ni nk bg bacaan trun.. Masa anak 1st,sy GDM diet control.. Alhamdulillah untuk kandungan kali ni.. 2x mnum air gula, smnggu sblm tarikh mnum air gula, saya makan epal hijau hari2.. Mlm sblm puasa nk mnum air gula, sy mkn 2biji..

1y ago

terima kasih utk cdgan.. sgt hargainya. nt nak try

sy ad gdm..on diet...sy kurang kan makn nsi...sbb nasi kanji tggi...alhmdullah turun jady 4...esok kne cek.gula...setiap kli nk cekap perot kne cek gula dlu...sy amal kn mcm 2...lpas cek gula sy x mkn nsi...sy.mkn kuih2 atau bnde lain....2 jam sblom nk cek gula...

1y ago

sy pernah jugak x makan nasi. tp ganti dgn mihun dan buah2. tp tetap tinggi juga. sedih