Anak saya selalu tersedak susu time breastfeed . Normal ke ye ? Risau pula hmm

1 Balas

Mungkin cara penyusuan salah. Kalau bf, make sure nipple masuk sepenuhnya dlm mulut baby, bukan di hujung muncung mulut baby. Risiko utk nipple luka/melecet tinggi kalau cara penyusuan salah. Lg 1,mungkin susu dlm breast da trlalu penuh masa susukn baby, so aliran pancutan susu keluar trlalu laju. Buat baby trsedak sbb tak sempat menelan. Kalau rasa breast trlalu tegang & penuh susu sblm menyusukan, better puan pam sikit dulu utk keluarkn susu. Jadi aliran susu nnt tak laju sgt masa baby bf.. Harap membantu😊