PEMAKANAN BAYI 6Month

Terjumpa satu tweet ni , for me rasa macam ada betulnya sebenarnya tak pakai olive oil pun takpe kan? sebab tengok resepi mommies yg start baby solid food semua bagi olive oil. Kitonyo tak berapa nak ada ada tapi nak yang terbaik untuk anak . Baby baru nak masuk 6bulan so dah start nak prep makanan untuk baby , study la konon nak bagi makanan apa yang boleh dan tak boleh bila tengok resepi kebanyakan semua beras sumo or beras yg berbeza dengan yang kita makan & minyak pun lain dari yg biasa kita dewasa masak untuk harian. Ada tak mommies kat sini yang bagi beras & minyak yang sama dengan yang kita makan harihari? Need help 😢 #firstbaby

PEMAKANAN BAYI 6Month
22 Balas

Ye betul. Tp depends pd kemampuan masing². Kalau rs mampu bagi jela pape pun salmon ke evoo ke asalkan mampu je. Kalau tak mampu pakai yang kita pakai harian pun takde masalah asalkan cukup berkhasiat ( carbo + protein + fibre + fat ). Dia sebenarnya apa² pun tgk pada kemampuan je Saya pun awal² guna minyak masak je, ada rezeki lebih saya beli lah olive oil. Tp takdela sampai ngikat perut nak belinye. Ukur baju di badan sendiri, kalau mampu why not? Kalau rs tak mampu buat macam biasa pun takde masalah asalkan anak sihat dapat cukup zat.

7mo ago

setuju. buat ikot kemampuan kita. sy pon mcm awak. rasa ada duit lebih nak beli salmon. sy akan beli salmon dlm sepotong mcm tu utk baby

sis saya anak yg sulung dh 3 tahun lebih skrang , dia dlu pun saya ikut jugak tpi tak da bg minyak zaitun saya titik minyak masak ja sbb minyak masak sawit pun bgus , lepas tu saya buat sup2 ayam camtu dia taknak makan rupanya dia nk makan gulai ikan yg arwah mak saya masak makan banyak pulak tu gulai adeh. sis tayah ikut org xpa. bg ja bubur guna beras yg sis duk pakai . zaman lani zaman bajet. takkan la smpai anak sis dh besar. sis nk asingkan beras sis ngn beras dia kan. ikan kembung pun bnyak omega sis

Saya masak makanan anak guna apa yg ada kat rumah je. Serbuk ikan bilis pun buat sendiri je. Basuh n sangai atas kuali. Tak perlu air fryer. Pastu tumbuk/blend halus.. Umur 8 bulan, saya bagi makan apa yg saya makan. Cuma sebelum letak perasa saya asingkan siap2 untuk anak. Anak umur 8 bulan dah makan nasi butir 😊. Sekarang umur 11 bulan. Sepanjang membesar, tak pernah demam atau sakit perut. (Lain anak lain kesannya). Poopoo pun macam biasa je. Berat bertambah alhamdulillah.

sis beras yg sis selalu makan pun sis boleh je bagi asalkan sis jadikan dia puree . bagi kosong dlu nanti lamalama tambah lah skit ikan blis (rebus lagi ok pastu blend ngan bubur nasi puree tu).. ke... Sayur ke... ikut kreativiti sis. makesure sesuai dengan usia baby ya sis.. 6 month baru nak star blaja makan tu.. portion tak perlu banyak Sgt.. kalau sis nak beli beras sumo ke or quinoa baby rice ke pun ok je... hehehe selamat mencuba sis..

Cm sy mang kne buat 3ary meal..sbb sy ad allergic..so kne try error kt ank.. So far alhamdulillah 2ank xd..ank no3 xdpt merasa..dy da bermain di syurga..ni no 4..irish twins no3..hihi.. Evo pn beli mse ank no2..time tu ad rezeki lbh..tp bkn la sllu..dr 5bln smpy 10 11bln gtu je..ad laa dlm 3btl merasa.. Pstu stop..bg mkn lauk org dewasa..beras sumo pn sme.. Last2 sy buat shushi🤣🤣🤣 same2 bole mkn..haha..

yg tweet tu kawan syyy! haha bangga. sy pun guna olive oil yg mmg ada kt rumah je. bila habis sy pakai minyak biasa. nasi kt rumah mmg guna beras wangi so pakai tu je. kena bg anak makan apa kita makan, tu key dia. jgn ikut dakyah org putih sgt. dorang takda minyak masak sbb tu guna olive oil. yg penting anak cukup karbo, protein, fiber, lemak (minyak/santan/cheese/butter).

saya dulu. pakai beras biasa kita makan ja.. ada juga pernah bagi bubur beras faiza. alhamdulillah berat baby naik cantik jee. minyak pun saya pakai palm oil. masing masing ada nutrisi nya yang tersendiri. yang penting baby terima. anak saya da setahun lebih salmon masih belom makan lgi 🤭 tahu tak ikan siakap lagi tinggi khasiat berbanding salmon. yang penting complete meal.

tak pyh ikut org.. bkn wajib bg minyak evo bg beras sumo dan sebagainya pd anak.. pkai minyak & beras biasa dh cukup.. ikut kemampuan kita... ini doctor & misi sndri ckp kt sy hrtu.. sy dri anak kecik smpai besar masak utk anak guna brng yg ada di dapur je.. asalkn no sugar no salt.. pndai² lh kita ni mak olah sndri..

awak xperlu ikot org sis. pakai beras biasa yg ada dekat rumah pon xjadi mslh. sy dlm mskn baby xde nye titis evo pon😅. awak titis minyak msk biasa pon xpe. sy buat complete meal terus carbo+protein+fibre. xde buat 4day rule konsep HBFM try and error. yg penting no salt, no sugar, no msg

7mo ago

betul. admin HBFM pon cakap 4day rule tak wajib buat. kalau kita dan husband xde history alergik dan baby xde eczema boleh bg complete meal terus. Cuma nya TT jangan letak high expectation dkt baby. yg baby akan habis kan semangkuk bubur yg dimasak. kalau baby makan 2@3suap itu dikira normal. dan jangan paksa baby utk habis kan makanan. takut baby trauma dan reject makanan terus

Iye awak, betul. 💯Kalau awak join group Happy Baby Foods Malaysia di facebook pun sama jawapannya spt di tweet tersebut. Saya bagi yang sama je spt saya makan. Melainkan anak ada allergic baru lah tukar yang lain. Bukan kewajipan tau, ianya hanya pilihan.