Kencing manis

Td kk ws bgtau ada kencing manis lps minum air gula pertama.. tiber blur sbb sblm ni xda kencing mnis.. boleh x explain apa yg ditulis dlm buku tu.. #pleasehelp #firstbaby

Kencing manis
6 Balas

GDM tu..kencing manis masa pregnt..mmg ada certain yg b4 prgnt takde pn kencing manis..tp disebabkan prgnt..sangkut plk..sy sangkut gdm masa 2nd time mnm air gula..time 28w..tp gdm on diet je..takde mkn ubat..sbb ms wat bsp..boleh kawal gula sendiri..so sepanjang prgnt ni..sis jg makan ok. insha Allah..lps 6minggu bsln nnt pn ada mnm air gula . alhamdulillah, tak da dah kencing manis..back to normal.

Sis gdm kalau sebelum pregnant takda kencing manis. Macam saya memang ada kencing manis sebelum pregnant lagi. Memang kena on ubat dari dulu lagi. Tapi nasib baik saya tak perlu insulin waktu pregnant ni sebab saya memang jaga pemakanan. Kena bsp 4 kali sehari dan jumpa doc dua minggu sekali. Semoga dipermudahkan urusan sis 🌹❤️

2y ago

sis, bole share x pemakanan sis?

GDM tu sis. nanti tiap bulan kena buat BSP. bacaan petama tu,masa ambil darah sebelum minum air gula 4.69. bacaan ke dua,selepas 2 jam minum air gula,8.20. tinggi tu sis. tak ape..inilah pengorbanan kita sebagai ibu. jangan stress²,kita happy² aja melalui ye 🥰

tinggi sis untuk bacaan ke 2 tu so sis dah kena gdm.. nanti doc suruh sis BSP 4x sehari.. biasa kencing manis masa mengandung ni.. saya pun gdm jgk skrg dah on ubat.. sis jaga lah pemakanan ya..

sya dlu sblom preggy takdak kencing manis, lepas preggy mnum air gula direct lekat kencing manis GDM smpai laa skrang preggy 34weeks still dlam GDM walau dh rendah.. hmm

Bacaan lepas minum air gula tu tinggi. Normal 7.8 ke bawah. Nanti kena buat BSP (blood sugar profile) utk pantau gula dlm darah.