Hai, saya mau tanya usia kandungan yg tepat..

Tarikh 27.04.2022 Last period 10.02.2022 Kitaran haid untuk 3 bulan : ~ 28 hari disember 2021 ~ 37 hari januari 2022 ~ 28 hari februari 2022 Sekarang ni kalau ikut kiraan last haid usia janin 10w6d. Nurse pula kira 11w tepat2 Bila scan doc 11w3d ukuran janin Biasa kamurang ikut yang mana 1 ya?? #pleasehelp #firstbaby #ingintahu #seriusnanya

2 Balas

Hairan. Nurse kira guna date apa? Saya pegi KK, nurse pun kira guna first day of last period. Saya ada scan swasta sebelum pegi KK. Doktor kata usia dari scan tak lari banyak hari dari kiraan mengikut first day of last period, so ikut first day of last period untuk tentukan Estimated Date of Delivery (EDD). Sis tanya doktor la ikut yang mana.

2y ago

Kalau macam tu, ikut la kiraan nurse, beza sehari je. Ukuran dari scan akan berbeza lepas ni. Kadang2 scan lebih besar dari usia first day last period (LMP atau last menstrual period), kadang2 kurang sikit. Lepas baby besar sikit, akan ada ukuran mengikut bahagian badan yang berbeza. Setiap bahagian akan ada usia lagi, macam tulang femur lebih besar dari anggaran usia LMP, atau saiz kepala sama dengan anggaran usia LMP.

tak tau nak ikut yg mana... sy pun keliru 😅😅