Mengidam vs mil

Tahun ni dah 2 tahun kawin. Ank pun nak masuk dua. Alhamdulillah rezeki dapat ank rapat. Masih tinggal dengan mil. Cuma sy diuji dgn husb yg xda kerja tetap lagi. Waktu ank first sy mengidam sngt nak makan rojak yg mck husb buat smpai nangis kat tempat kerja sbb xdapt. Tp alhamdulillah dapat jugak. Utk ank no 2 ni sy mmg xda terasa nak makan ap2 since awal preggy cuma baru2 ni sy nampak kazen husb post rojak yg dia jual sy jd berliur. Sy teringin sngt nk makan. Bg thu husb tp husb cuma mampu ckap "mau buat mcm mna kita tak cukup bajet". Time tu kan air mata sy memang sy xboleh nk tahan. Bukan xfaham keadaan husb just emosi tengah mengandung kot buat jd mcm tu. Lepas beberapa hari sy cerita laa dgn mil and adk ipar. Then mil sy respon "tu cengeng nama nyaa. Tak dapat sikit terus nangis". Sy terasa gila time tu sy terus diam sy masuk bilik. Rsa mau sambung nangis kat bilik tp air mata tu xnk kluar. Kita bukan mau pun smpai nangis mcm tu. Dah nama pun emosi time mengandung ni memang kacau bilau. Sy tak faham how can she said like that sedangkan dia pun wanita. Hmm ntah laa susah nak cakap. Ibu2 semua doakan sy semoga sy murah rezeki and dapt makan rojak sebelum bersalin. Terima kasih🥰

23 Balas

sama mcm saya preggy anak 1st dulu . dduk cmpur . apa saya alami semua dia kata lembik, lemah, tak kuat lpstu mengada2 . bila mengidam dikata jgn layan sgt, dulu dia mngandung takde pun mengidam2 . lpastu bila mabuk teruk dikata nya tak kuat nd terlalu melayan sgt . mse preggy anak 1st bnyak bnde saya tak dpt makan . tp slalu pesan pd anak, doakan utk parents dia dilimpahkan rezeki nd dimudahkan urusan . alhamdulillah dia keluar sng sgt jaga . nd now kitorg da tak dduk cmpur, rasa syukur sgt preggy kalini dpt makan semua yg saya nk+takde gguan emosi mcm yg 1st . sbb tak dduk bercmpur kan . lpastu tak lama bersalin anak 1st, adik ipar mngandung, dia alami semua apa yg saya alami, msetu baru mil saya bnyak berdiam . sbb apa yg dia kata ke saya semua berbalik pd anak dia . apa pun sis bnyak kan sabar nd doa . lpas anak kedua ni keluar, rancang family sebaik2 nya . bncg dgn husb, keluar nd dduk asing dr mil . bnyak toxic dr baik sbnarnya . percaya laa . semoga segala urusan sis dipermudahkan Allah . semoga sis nd husb dilimpah ruahkan rezeki nd semoga one day husb bwk sis keluar dr dduk cmpur tu . Amin . be strong ya 💕

2y ago

Mak mertua kekadang mcm tu.. Ada yg oke ada yg tak ok

Sbr ye sis, moga ada rezeki sis nanti. Sy pun tgh pregnant skrg dh last trimester dh alhamdulillah kbnykn yg sy nak sy mampu usaha sndri. Nak tgu mntk ngn husband ada yg dpt ada yg x. Ni pun satu je x trcapai nak mkn kt satu kedai tu smpai skrg husband xbwak. Mostly mengidam nk mkn apa or kat mana mmg sy sndri lh kluarkan duit, mls nk hrpkan husband sbb tau sgt dia cmne. Sy lak xde mil, ada fil je tp blh thn jgk mulut dia. Before ni pnh pregnant bbrp kli n gugur, blh dia ckp xde guna hdup kalau xdpt anak. Mau x trasa hati dgr ayat tu pdhal anak dia sndri ada lh bbrp org yg dh bthun kwen xde anak. Ipar2 sy lak kbynkn pmpuan, sy tau dorg bnyk mngumpat kt blkg. Ipar sy sorg tu slalu mnumpang rumah sy kalau dtg daerah ni pstu xde common sense lak lau dtg pun tgh2 mlm time kta tgh nyenyak tdo, dh satu hal lak nk bgun bukakn pntu tuk dia. Ni baru2 ni dia dtg blh dia ckp kalau x nmpk perut ni dh bsr dia xcaye pun sy mngndung. Xtau lh apa yg dia mksdkan dgn ayat tu. Apa dia ingt sy ni pura2 mngndung ke apa.

2y ago

tu laa sis sy pun last trimester. nt mengundi tu ngam2 sy ckup 37w. dlu sy bkerja mmg semua cari sndri. since bhenti n jd fulltime hw tpksa korban kn perasaan sndri. kdg segan jugak bg thu husb sbb sy ndak mau dia rsa bersalah sbb xdapt provide utk sy. klau sy tmpt sis, mmg sy xlayan ipar tu. bg thu husb awal. kita ni preggy pyah nau nk tido. dapt tido tu syukur sngt. klau kena gngu mcm tu xpasal2 smpai ke pagi xdapt nk tido semula

My mil pulak mmg akan masak nasi n lauk sbb rumah tuh taklboleh tk makan nasi. Sy tgh preg mmg nasi dgn lauk lgsg tak bleyh makan. Mil pulak asyik suruh paksa makan je. Jngan layankan sgt. Bayangkan dari 6w skrg 12w sy lgsg tk makan nasi n lauk. Mee goreng, meehun, laksa boleh makan. Bila lapar mntak kat husb. Husb akan beli lepas balik kerja. Sementara tunggu sy mkan biskut, buah smpai rasa kenyang. Nnti mil tanye beli ape lagi makanan bnyk kat rumah nk makan luar jugak. Padahal bngkus kdang burger, mee goreng, meehun goreng, roti canai. Asalkan sy mkan n selain nasi berlauk. Skrg masuk rumah mil je sy tak kedapur. Terus bawak mkanan masuk bilik. Suruh husb ambikkan sudu kt dapur 😂😂

2y ago

Betul sis. Smoga ada rezeki kita duduk asing dari mertua. Aamiin. Sy selalu je kena, mil kerja masa preg 9bulan. Dia lgsg tkde sakit apape, 3 anak dia ckap smua tkde rasa ngidam. Dia siap jalan kaki jauh jauh boleh je. Masak pesemua elok. Dia ckap kalau layankan mmg takboleh buat apa. Masalahnye alahan kita ni bukan kita buat2. Mmg kalau masuk dapur tuh ya Allah tahan 3minit je tuh pun dah loya. Bau bawang je dah terus loya. Sebut ni pun loya. Terpikir juga camne lah dah beranak nanti 😂😅 semoga urusan kita dipermudahkan. Aamiin

fhm.. sama mcm mak mentua sye. dia blh dikatakan baik la klu dpn sye, fhm keadaan sye tgh pregnant tp kdg2 ada ayat dia yg sye x blh trma.. contoh masa sye tgh mabuk awl 1st trimester haritu, kerap muntah2 pening kepala semua.. dia blh ckp, mak dlu masa mengandung tak reti mabuk2 ni . pening2 ni xde.. Mmg tak reti mengidam2 ni semua. Padahal 10 org dh keluar.. hmm sye yg dgor ni meluat jgk, xde la ibarat sye ni mcm buat2 pulak sakit pening smua tu . pttnya xblh la banding dgn dia kan . kan setiap org alahan x sama. rezeki dia la 10 org ank xde muntah2 lgsg ( Allah jela yg tau btol x 😅) hmmm

2y ago

kan.. btol. x perlu banding2 alahan org mengandung x sama. fkr kn org tua je mls nk beriye

Sma mcm sy sis.. tpi punya lgi jauh.. mmg xda makanan tu kat semenanjung.. sy teringin sgt nak makan mee goreng dalam plastik yg sabah punya... tpi sy tahan kan diri ja .. mgkin ujian buat sy... nak balik sabah pula bajet tak seberapa tpksa la tahan.. cara sy lupa kan keinginan sy tu , sy cuba berfikiran positif.. sy akan pikir dgn kehidupan ibu2 yg serba kekurangan yg tak dpat nak penuhi craving diorg.. insyaAllah boleh hilang craving tu sis...😊😊 kita rsa susa kan tpi cuba kita byg kan lagi org yg susa dri kita.. mcm tu je cara sy .. heheheh semoga mmbantu sis

Sabar la sis .. sy dlu duk ngn mil smpai 7 monthss .. mengidam tu ni , husband carikan .. tp kakak ipar mcm puak* .. dia xpnh preggy.. dia kta org lain ngdung tkde ngidamm ap pun .. sy ni mngde2 . Sy alahan truk smpai kne msuk wad dia ckp sy lembik jgkk .. ikot prasaan.. masuk je 8 months sy trus blik umh mk sy utk brslin bln 12 ni .. ap sy nk mkn smua mak sy bg .. suami pn bg .. lega .. hrp dprmudhkn urusan sis utk pndh kluar ❤️

2y ago

aamiin. thank you sis. sy dlu wktu masih sekolah kakk sy preggy ank no 2 dia xboleh makn ap yg dia masak. sy pun mcm meluat laa kn ap sal pulak kau ndak mau masak sedangkan kau sndri yg mau makan. maklum laa time tu sy belum thu ap2. baru tingkatan 4 atau 5. skli mak sy bg sedas dgn sy insaf terus🤣 syukur laa setakat ni 2 kali preggy sy masih boleh masak makan ap semua. cuma awal2 preggy no 2 ni sy boleh makan yg masam jaa. so mmg kena ada cuka atau limau.

Sbr ye sis, semoga Allah murahkan rezeki buat sis n keluarga kcil sis n sis dpt ape y sis nk mkn... Duk dgn mil ni memg la cm tu, akn lbh mkn hati...nk2 plak kita tmpg diorg, memg ikut sedap je ape y diorg nk ckp... Semoga sis diberi ketabahan dan kesabaran y tinggi, amin.. 🤲, sy alhamdulillah dpt mil baik je, kdg2 mulutnya Lazer jgk sbr je la... Tp tu la mcm org duk ckp, menantu ttp menantu, susah nk jd mcm ank sndri

2y ago

betul sis. kdg ada yg sy nk makn tp klau bajet ciput sy lupakan jaa. bukan ap sy rsa ndak sedap bila makan and org tengok2. mna lagi sy jenis yg xpandai nk pelawa org makan. klau ada bajet sikit sy ajk husb makan kat luar. klau bajet besar baru laa sy bawak balik. kdg klau mmg teringin nk makan sy makan dalam bilik jaa. but still segan laa nk bawak kluar yg kosong ke dapur

inshaAllah nanti ada rezeki sis beli rojak tu ya tggu time suami gaji ke.dpt beli sikit pon jadi la buat hilang mengidam bukan nk makan byk sgt pon..kdg suami pon kena faham.berkorban la sikit untuk isteri..igtkan mil faham rupanya mil pon tak reti nak jaga hati..cuba kalau anak dia yg ngidam tu mesti gigih jugak dia carikan..saya kdg geram mengidam saya cari sendiri sbb nk tggu suami blik kerja lewat malam

2y ago

husb dah gaji pun sis xdapt jugak. sbb komitmen lain and husb sndri perlu ke hospital besar utk appt pakar. xpa laa klau xdapt. bukan rezeki. in Shaa Allah nt klau ada rezeki xkemana jugak tu.

saya pulak time pantang...mak metua layan mcm org luar...bg makan pun asal boleh...last2 susu bdn kering ..bila makan minum kene catu...kalau anak sendiri pantang...makanan yg heaven2 dia bagi...kalini besalin saya buat sendiri...takpe lah pnt time tu...jnji kita tk stress...anak nak masuk 3...salah seorangnye autism...yg no 2 baru 2thun lbh..mencabarlah sikit time pantang nnti..😅😅

2y ago

in Sha Allah kuat sis. ank 2nd cpt kuat sihat. masuk minggu ke 2 dh boleh bt kje rumah da. xde mslh pon pantang sendiri. sy mcm tu la. husb cuti seminggu je. cuma sy bt kje2 yg biasa je. xde buat kje berat2 mcm basuh baju,menyapu

Saya last trimester, duduk dengan mil jugak bila last trimester ni berat seminggu naik 700gram terus kena checkup seminggu straight check darah and jantung baby. Bila cita dengan mil, dia ckp tu lah makan banyak sangat. Terus saya rasa serba salah nak makan. Kadang makan lewat tunggu semua org makan baru makan.

2y ago

tbalik dgn sy sis. berat sy tak brpa naik tp berat baby dalam 2 minggu naik 500g. sy rsau tp doc ckap okay jaa. semoga sis, sy dgn ibu2 d luar sana yg senasib kita diberikan kesabaran yg lebih tinggi dan kekuatan yg lebih lagi utk hadap semuanya