bersabar la si ibu

tadi terbaca post si ibu bertanya tentang kegusaran nye. .Allahu takot baca komen. ."tak kesian ke dkt bdan?? tak takot ke pcah rahim ?? blh mninggal. .tak brptang 100 hari ke?? " knp la ditambah kerisauan si ibu. .sblm bertanya pasti si ibu da tau semua yg ditnya kan. .si ibu sbnar nye nak moral support. .mnde da trjadi. .da rzeki si ibu. .mngkin ujian untk si ibu. .tp jgn la kita bagai mnabur garam n memerah limau pda luka. .semua yg trjadi si ibu yg akan mnanggung. .tak perlu la mnambah kegusaran hati si ibu yg ade anak kecik n tgh mngandung. .tak semua hati keras. .pasti ade ibu2 hati nye lembut da cepat trluka. .mmng kita hnya bagi nasihat. .tp mnde da trjadi. .cuba bgi komen2 yg murni. .yg positive kan si ibu. .kpd si ibu. .klu awk baca post sy nie. .sy doakan awak kuat smngat. .jgn trlmpau stress. .awak layan jee. .tahu tak mudah. .tp in shaa Allah awak bolehh #jangankecamsaya

12 Balas

saya rasa saya tahu posting yg mana. tapi maaf ya mana awak tahu ibu yg tanya tu terasa hati mcm yg awak cakap ya? sbb saya ada nampak ibu tu komen ucap terima kasih pada semua ucapan dan teguran. kalau si ibu tu tak boleh terima dan sakit hati saya pasti si ibu tentu dah delete post tu. tapi post tu sampai now pun masih ada. jadi saya percaya ibu tu baik2 shj penerimaanya. atau mungkin penerimaan awak shj yg negative??? saya mention awal2 saya bukan kecam ya saya bagi pendapat sama mcm awak buat. dalam tu rata2 semua concern terhadap ibu yg bertanya cuma cara penyampaian je berbeza. adakah org yg membelai2 kita je terpaling concern? kalau org yg membebel kat kita bila kita buat salah adakah tu tak concern? haa jd pikir2 kan puan. kita tak boleh pukul rata mcm tu. tak semua cara penyampaian tu lembut tapi tak bermaksud ibu2 yg lain tu nak menambah garam pada luka ibu tu. hati2 bila berkata2 . kalau kita sendiri yg terasa or kita sendri yg negative jgm ajak org sekeliling pun negative. cukup simpan dalam diri. sbb cara penerimaan org lain2 tk semua sama dgn kita. kalau awak baca dgn lapang dada awk mesti tahu saya tak kecam awak ☺️

1y ago

nampak komen saya mcm saya sentap ke? part mana tu sy sentap? mana awk tahu saya ada tinggalkan komen tak baik? dan awk nak terasa dgn komen saya kenapa?

betul sis.. benda dh jd.. klu dpikirkan apa gunanya kita pertikaikan benda yg dh blaku.. setiap yg berlaku dh ditakdirkan.. mungkin ujian utk dia.. kita bjaga mcm mana pun klu dhbtakdirnya begitu.. tetap juga bgitu.. sy pun alami benda yg sama anak 4 bulan (czer) pregnant lg.. wlupun dh guna perancang.. umur 1y1m dh dpt adik.. tp lepas tu nak prgnent balik mcm2 sy usahakan lps anak ke2 umur 6 thun bru pregnant semula.. kena ingat.. apa pun blaku semuanya atas kehendak Allah.. jgnlah merasa kita dh cukup baik dlm merancang dan mjaga badan hanya kerana Allah x uji kita seperti mana Allah uji ibu2 yg lain.. bukan hanya mereka yg Allah nak uji.. tapi Allah uji kita juga..sejauh mana kita mampu mberikan ketenangan dan bbalik pd kuasa Allah.. kita tbaca post org pun kerana takdir Allah.. jadikan diri kita hamba Allah yg sentiasa redha dgn qada dan qadar Allah.. selain mberikan nasihat +ve kpd ibu2 yg diuji.. yg dh brlaku jalanilah.. utk seterusnya..beringatlah...

Betul la tu. Kadang yang komen pun over2 betul. Nak ikutkan xkan la TT tu xpkir Jgk, mungkin dlm hati pikiran dia celaru, pikir sorang2 mcm mana nak hadap sakit dia nanti.. jangan la ckp smpai takut TT buat benda lain pulak. Allahu. Pantang ke tak, perancang ke tak. Itu terpulang la. Dia cuma tanya buka buku je. Risiko tu antara dia..sakit tu dia. Nak cakap lebih2 takut berbalik kat diri sendiri nanti. Saya pun pkai perancang, tapi nak dpt rezeki anak dekat. Redha dan bersyukur. Ujian kesakitan, dan nikmat bahagia besarkan anak2. Itu je yg utama.

ada jugak yg tak puas hati datang komen kat sini ya.. orang yg sama komen di sana.. suruh orang lain berlapang dada 😂 datang sini pulak komen.. nampak sangat antara yg gak berlapang dada.. saya tgk ramai je komen baik² kat sana.. tapi yg komen tak berapa beradab pun tak kurang.. jadi sebaiknya, kalau rasa komen tak membantu tu, tak payah la komen... simple je

bila kita pilih utk ajukan di media sosial, kita juga kena fikir natijahnya. dunia tak berputar pada kita sahaja. kena berpijak pada realiti. semua org berhak bagi pendapat masing2, mcm mana kita nak terima/tolak, itu terserah pada kita. kita tak boleh kawal perbuatan/perkataan/diri orang lain.

1y ago

betul, semua boleh berhak bagi pendapat masing².. tapi tgk pada tempat lah . kalau rasa komen kita tak membantu, sebaiknya tahan tangan dari menulis komen yg mneyakiti hati orang lain

Betul tu. Ad org sensetif, ada org jenis "ah lantak lah!". Yg tinggal komen pon gitu, ad yg membantu, ad yg lagi mengeruh kan keadaan. Dlm apa keadaan pun, bila mana ad yin, kat situ ad yang. Yin & yang. Tak gitu? Jadi tabah je la bila kne hadap situasi tak syok.

insyAllah Allah mmpermudahkan.. sy pon dlu mcm tu, ank baru 3 bln dh lekat si adik.. tpi kite doakan yg baik2 .. alhamdulillah Allah lindung bby & ibu.. ank kn rzeki, jika dh terjadi siapa kite utk menidakkan rzeki dari Allah ..

better delete je post ni karang bergaduh lawan pendapat kat sini pulak. kita nak cipta suasana harmoni, soal jawap ttg ibu anak, tips2 sebelum/semasa/selepas bersalin tu semua. bukan nk jadikan medan perang mulut.

1y ago

bukan mcmtu maksud sy, tp kenapa kita nak buka ruang utk org bertelagah pulak. tp tulah terpulang korang la☺️

kadang2 kene balik semula pada tuhan, Allah yg izinkan ibu mengandung semula.. insyaAllah kandungan nya baik2 sahaja dan ibu pon baik2 sahaja.. doa banyak2

rasanya sebelum bagi Komen Tu boleh kot pk baik buruk dia. Yg Rasa laser sgt xperlu la menambah stress mummy lain.