Share story 21weeks

Tadi pegi checkup baby kat KK, hb drop 10.6 turun ke 10.2 terus kene ambik darah 2 kali (2 belah tangan) lepastu doktor kata ambik darah yg kedua ni sbb nak check samada darah saya bentuk apa, bentuk pensel ke atau bentuk oval. So saya pon redha la kne ambik darah 2 kali. Lpastu dia nak check 💩 ni pulak katanya takut ada cacing ke apa, so saya pon ambik la bekas untuk letak💩 esok atau lusa saya kne hantar 💩 kat makmal, then nanti dorang hantar ke hospital besar untuk buat kajian. Boleh share ada sapa2 pernah alami situasi ni tak? Saya pregnant anak first takde pengalaman apa2 lagi dah kne mcm ni, terkejut jgk😩#firstbaby #bantusharing

2 Balas

Saya.. saya just diambil darah je.. tak ambil najis. Next cek up hb sy naik. Saya amalkan apa pegawai pamakanan ajar.. Tiap2 hari ambil menu tinggi zat besi, lepas tu makan buah.

2y ago

Ouh lega sis takde kene ambik najis, saya makan buah jambu batu dgn blueberry tiap2 ptg saya potong makan. Air yg bercaffien lama dah tak ambik. Tapi tula doktor kata kemungkinan saya ni masalah hb drop sbb pregnancy je, tu nak kne tgok tu kalau sampel darah dan najis tu okay, doktor kata takde sbb lain lagi. Hanya sbb pregnancy baby serap hb ibu dia lebih katanya la

Saya hb drop, paling2 kena ambil darah je. Lepas tu masa 29 minggu kena iv drip cosmofer je. Tak pernah pula sampai kena bg sampel 💩 utk hantar ke makmal. Kenapa eh 🤔

2y ago

Tula sis, anak pertama punya journey pregnancy mcm2 kita blajar ye. InshaAllah amin, Terima kasih ye sis atas doa sis. Saya doakan agar smua urusan ibu2 hamil dipermudahkan Allah amin🤲🏻❤️ nanti apa2 saya update balik ye kat sini. Boleh ibu2 lain tau kalau ada senasib sama mcm saya😇