Asid folik

Sye nk bertanya skrg sye makan asid folid ...apotion blh mkn lagi x ...klau dah mengandung#ingintahu

3 Balas

boleh sis, saya dah 32 weeks dah and still makan folic acid sebab ada lagi satu papan so nurse kata boleh je habiskan. folic acid ni penting untuk pembesaran baby and tempurung kepala baby, dr memang suruh makan especially di awal kehamilan

Folic acid penting utk mengurangkan risiko kecacatan janin. Elok makan sebelum kawin sampailah pregnant. Even dah pregnant pon biasa KK akan bagi lagi empat serangkai, folic acid, ascorbic acid (vitc), vit b dgan iron tablet.

klu dah pregnant continue mkn tp smpai 12 week je lepas tu kena tukar dgn vit yg lain.. so blh stop folic acid tu..