kandung luar rahim

Sye ingin bertanya ada x ibu2 yg dalam ni pernah mengalami kandungan luar rahim...masih blh hamil x ...klau pernah jadi kandungan luar rahim...just ingin tau...

4 Balas

kdgn luar rahim ni bukan semua rahim di buang kcuali kita sndr akur nk simpan kdgn tu sampai mragut nyawa... sll depend pd usia kdgn tu... klu awl doct akn buang dan tiup kiri kanan selamat... andai kata kdgn di tiup kiri, klu dah besar dan risiko mgkn tpaksa buang yg kiri tp masih ada yg kanan utk preggy... mcm tu lah lbh kurangnya... sy pnh preggy luar rahim dan dlm rahim dlm masa yg sama usia 1bln... tpaksa buat Octopic utk cuci kdgn luar rahim, so mcm biasa risiko utk buat tiup incase xdpt nk elak itu kata doct.... tp Alhamdulillah, doct cuma cuci kdgn luar rahim... kdgn dlm rahim selamat cuma risiko akn gugur sbb kesan bius, tp Dah mmg rezeki sy kot, Alhamdulillah ank sy sihat, selamat lahir.... itu lah peristiwa ank 1st sy...

saya pernah mengandung luar rahim. Dr cakap saya boleh mengandung selepas 2 bulan lagi. Alhamdulillah, selepas 2 bulan rezeki saya mengandung lagi & sekarang kandungan saya dah 19 weeks. In sha Allah puan, masih berpeluang utk mengandung lgi. cuma saya nasihatkan after kandungan luar rahim tu terus makan ubat folic acid sampai lah mengandung, sebab itu lah pakar ckp.

masih boleh hamil selagi ada tiub fallopian. sy dulu kandungan luar rahim di belah kiri tiub.itu kandungan pertama sy. doc terpaksa buang sekali dgn tiub kiri. doc sendiri ckp dgn saya ada peluang mengandung lagi sbb tiub kanan ada lagi. alhamdulillah skrg sy tgh pregnant kali kedua.

kwan sy pernah pregy lua rahim....tu pon xsedar pregy....rncang nk tgu dua thun pregy blik tp pas bape bulan pregy balik.......