12w. Macam mana nak b*rak dengan mudah kalau sembelit berhari.

Sy x makan daging ayam ikan. Makan nasi dgn syur je. Buah2 pun hari2 mkn. Air pun mnum 1 liter lebih. Tapi still sembelit. Ada petua tak? X sdap perut klau x buang. 😭 kalau x pregnant nak je pakai enema tu. #pleasehelp #bantusharing

6 Balas

dah cuba makan pisang atau prune tak? btw sis kalau tak makan daging ayam ikan, sumber protein sis dari mana? sis vegan ke? telur, cheese makan tak? sis kena banyak intake protein untuk baby sihat. nak develop muscle etc perlukan protein.

5mo ago

hahaha oh ye ke alahai kesiannya sampai semua awak tak boleh makan. hm kalau saya, minum susu time perut kosong, selalunya nanti mesti nak ke tandas. sebab lactose intolerance. jahat lah jugak dekat perut tu buat mcm tu, tapi kalau lama sangat sampai tak selesa, terpaksa 😅

sy kerap membuang kadang sehari 2,3 kali..sy makan Amway vitamin cal d mag tu.. btw sy beli dh lama tp sbb awal2 pregnant mabok2 xleh makan sgt semua klua..ni dh masuk 12 minggu dh boleh makan..buah pun hari2 makan..

sama la.. susah nk mbuang.. tapi sy makan oren 2 biji sehari... then klu teruk sgt xleh nk mbuang sy minum air yougurt fernleaf tu yg prebiotic sbotol sblom tido.. lpstu rasa nk mbuang

Saya pnh smbelit wktu bsalin czer kan ank saya yg slung ... nurse srh saya buat oren sunquick mnm tp pati jgn tlalu bnyk

Cuba jus pati delima byk khasiat dan membantu percernaan,dia boleh kurangkan sembelit dan baik untuk ibu mengandung

5mo ago

thank you sis. ada link tak mna nk dpt yg original pati?

sis, cuba amalkan makan buah betik dan epal. Elakkan pisang