Assalamualaikum ibu²...

Sy takde tnda² nk bersalin lgi perlu ke sy serah diri..??due pun lmbt lgi

Assalamualaikum ibu²...
9 Balas

Sy inducee 23/11 due 09/12 paksa branak awal sebab sy pernah ada preeclampsia masa ank first.. Masuk ubat ikut bawah x rasa sakit cuma rasa contraction slow2.. masuk ubat 2cm selepas 5jam 3cm.. 10mnit selepas doc check 3cm terus buka jadi 5cm.. setiap 10mnit jalan terbuka.. Alhamdulillah contraction sejam je sakit tapi memang sakit sangat!!! PETUA saya baca & dgr dlm LB Selawat Masyisyiyah.. Jgn lupa mintak suami buat air baca SUMMAS SABEE LAYASSARAAH 11kali tiup dlm air mnum semasa contraction.. semoga dipermudahkan segala urusan sis & baby.

Kalau doctor dah buat surat suruh admit memang kena serah diri laa cmna pun , saya pun admit msa 38w sbb baby kecik , pagi induce ubat bawah , lepas 6 jam tu doc induce belon lak , esok pagi tu belon jatuh sniri n bukaan 3cm terus masuk LB .. 5 jam dlm LB fully dilated , induce ni sakit contraction dtg serang dlm masa singkat tu yg jdi triple sakit n sbb kita mmg dah mindset sakit nyaa induce tp contraction sama je sakit nyaa Czer pun sakit , tp dah beranak tu ilang sakit💪🏻 cuma sakit jahit tu laa even koyakan sikit tetap sakit

6mo ago

betul...sakit jahit masih berbisa even seminggu dh bersalin. huhu

Sy baru je lepas bersalin kena induce masuk ubat bawa..pada sy induce ubat bawa sama saja sakit dia dgn contraction biasa yg normal tu..depends pda org sis..ada yg cpt ada yg lmbt..tp mcm sy,lepas induce ubt tu 2 jam mmng tak ada rasa sakit apa..so sy cari info ,cara trigger contraction ubat bawa tu.lps je dr suru boleh bgun then buat senaman,brjln,squat..duduk cangkung..syukur sy sakit kuat 2 jam ja ,tolak lb sampai lb pindah katil trus teran..tk sempat pasang ctg apa smua..dr pn tkjut cpt sgt progress induce tu😂

Sy salah sorg yg keneinduce baru ni sbb air ketuban leaking ank kdua..ni msuk ubat dri bwh.. Doc akn buka kan sdikit jln..n msukkn ubat dri bwh..ni sy dpt rse contraction tu ade timing and at last mmg skit jugak la nk bersalin kn...pnglaman pertama jln dh buka..tp.lmbt jd doc drip kn ubat cepat buka jln jd contraction tu xtntu hala... Pokok pngkl depends pd individu

Saya esk kena masuk wad,kne induce buat pertama kali,insyallah kite doa baik² semoga skt tu bkn skt pakse…lain bdn org lain skt nye..ada ckp x,ada ckp ye..jd sy pon xnk fikir skt tu..nak x nk kena hadap jgk..kuat!!!

sama saya wak kna induce.. tapi saya msuk wad dh, ritu ada check up dkt o&g trus kna msuk wad sbb air ketuban kurang, bby kcik, isnin ni baru induce, tepu saya lma2 duduk dkt wad haha.. 🥹

6mo ago

tulah..berdebar plok rasa ..

Induce berapa lama tu depends on progress bukaan. Lain orang lain timing dia sis. Induce confirm la sakit sis, nama pun paksa beranak. beranak mana ada yang tak sakit 😄

pngalamn ank kdua kne induce .Hanya Allah sje thu sakit tu cmne😩 xleh nk bwa bncg skit nye

sis dh ad pengalaman kne induce dh ke?