episiotomy & wall of hematoma

sy slmt bersalin 4/7 bby boy...doc ckp sy bsalin mudah tp lepas je siap jahit smue ttba ad darah beku dkt dalam...jahitan jd ad dalam n lua n terasa dkt dgn punggung...hari ni dah hari 15 msih terasa sakit dkt punggung...ad sspe pnh mengalaminya n bole bg tips x spy cpt smbuh? sy asal malam je rse nak demam...xsabar nk sihat spy bole urus ank xhrpkan mertua dah😢n xsabar nk balik uma sndri

2 Balas

Sy penah lalui rasa nk demam bila malam2 tu, yang tu disebabkan urat dan peranakan perlu urut selepas bersalin, jadi bila lambat urut mmg rasa mcm nk demam berpeluh mengigil2 sampai saya tak rasa bila masa sy kencing. Untuk luka plak, sy guna minyak nona roguy titik atas pad jangan titik terlalu banyak sebab minyak tu panas, tp berherba mmg selesa sgt dengan bau die pn. Alhamdulillah 7 hari luka dah baik, tapi ini pengalaman saya maybe lain orang lain effect die.

3y ago

tq sis...utk pgthuan sy da hbs pantang dah..myk nona roguy pon sy guna titik kt pad..cume mmg sakit kt bwh tu lmbt baik sbb efek drh beku rsenye wlupon jhitan da baik...jahitan sy byk sbb kne operate bawah tu utk kuakan darah beku...skrg pon klu bt kje bdiri lme skit bile nk dduk akn rse sengal2 skit..doc pon da suh rancang stahun lebih...😅

saya pun masuk hari ke 16, masih sakit bahagian punggung.. kenapa ye? awak ambil berapa lama untuk pulih? berapa lama jahitan baru tanggal?

2y ago

ohh bertungku ea..baik lah..terima kasih awak