Kata-kata semangat !!

Sy sekarang dh 7bulan tapi hb masih lagi 9.7 pstu time pergi check up doc ckp bahaya hb low takut nnti bersalin akan tumpah darah.ad x pengalaman ibu yg bersalin dgn hb low n blh x suggest cara nak naikkan hb sbb dh bnyk ikut yg doc bgithu tp still xjalan?#seriusnanya #ingintahu #firstmom

7 Balas

Sis , sama dengan saya since 2022 pregnant anak first pun Hb low tau . Sekarang pregnant anak kedua dah 7 bulan juga . HB 2 hari lepas (9.5) je . Alhamdulillah time 2022 saya HB low bersalin semua okay. Baby keluar elok . Takda koyak , baby alhamdulillah sempurna okay elok. Berat pun 3.06kg . Sis jaga makan je ya. Banyak makan ikan , daging merah , sayur hijau . Saya pun makan je jaga sekarang ni sebab HB low .

Awk dh buat thalassemia screening tak? Baik check. Sbb kalau Thalassemia ni makan ubat tambah darah mcmn pun ttp akn d bawah paras normal. Kalu sy yg mmg Thalassemia, mkn kerang, sayuran hijau, mnum jus ubi bit, makan jambu batu, mnum susu kambing .. alhamdulillah kalau drop pun xla jauh sgt.

2minggu ni, sy x jaga mkn pun..tp bykkan sayur n buah sbb mmg craving lebih kpd sayur n buah.. kafein x elok org ckp pun minum 2/3 cawan shari.. skali hb naik.. sblm ni atas pagar je 🀣 benda tu, makin kta beria jaga, makin dia turun, x jaga elok pla..

Sy kalini hb atas pagar.. sbb masa buat buku 13 lbih.. patu tetiap bulan trun mendadak 11.. kena bising gak la.. pastu sy beli pati delima.. alhamdulillah br minum 2 3 hb sy naik 12 lbih 😁

doc xde suggest utk masukkan venofer? sya 30 minggu doc dh suruh masukkan venofer, ubat tambah darah yg direct masuk ke kita punya urat. lain dengan cucuk kt pinggul tu

try makan supplemen forever living .. air dia .. sebab Sy amalkan tu so far okay 11.7 12.5 .. try n error sis .. de yg kata jus Mariam , sayur bayam , kerang rebus ..

Kakak ipar sy 3 kali gtulah masalah dia tp beranak normal elok je 🀭