Hb rendah semasa hamil

Sy pregnant 22w ank ke 3..doc cakap hb sy drop 9g/dl.. Ade ibu2 yg lalui masalah yg sama.. Sy xtaw nak buat ape sbb 1st time jadi mcm ni.. Doc suggest utk sy ke hospital dpatkan blood transfussion.. Mohon pendapat ye ibu2.. Terima kasih..

6 Balas

sy mula preggy 11.1,lepastu turun 11.lepastu 10.9,lepastu 10.6.mkin turun dr ckp. skrgni mmg sy pulun makan buah jambu batu, telur rebus setiap hari sebiji makan pisang, syur byam.. risau kalau mkin turun.. tu semua sy makan atas saranan dari doktor pakai o&g sbb aritu sy ada polip.. so hb sy menurun.. nnti mggu dpn kena cek hb. harap2 naikla

stop minum coffee dan teh. coklat pun kalau boleh kurangkan. jarakkan pengambilan ubat tambah darah dgn pengambilan susu. contoh minum susu pagi, makan ubat malam. hari2 makan jambu batu atau orange. buah ni tggi vit c dan bantu penyerapan iron and zinc. sy pun hb rendah, sy buat yg kat atas tu alhamdulillah cantik je hb tp ngam2 je la 🤣

1y ago

Sy mmg xminum coffee.. Coklat pon da xde sejak pregnant... Cuma teh kena kurangkan... Terima kasih...

klu sis boleh minum susu try susu fernleaf full cream sbb susu ni ada sumber vit b12 yg bmksud menghasilkan sel darah merah sy mmg minum susu ni alhamdulillah and 1 lg kena ambil ubt tmbh drah tu dgn perut ksong and jarakan dgn ubt lain selain tu kena mkn mkanan pisang,jambu btu,buah naga merah and etc..

Hi sis. Boleh try makan suplemen iron folic dan daily dari amway. Mmg membantu naikkan hb ibu 🥰 nak tahu details whatsapp saya ye 0194245142

sya doc bagi iberet kena makan 2 biji.. sya makan mcm² jambu batu la bayam la semua tak membantu.. harap ibret ini membantu..

1y ago

semoga hb sis naik.. hb sya tak naik walaupun makan 2biji iberet

mkn hati ayam