Demam, batuk, selesema time pregnant 12w, bahaya ke?

Sy preggy 12w 4d. Awal2 demam panas. Lepastu terus makan ubat dan pergi klinik. Dr bg antibiotik. Soalan sy, kalau sy tak sihat mcm ni kan, bahaya pada baby tak? Sy risau dan asyik fikir negatif sbb sy ada depression juga tp dalam fasa baik pulih. Ada tak ibu2 ada pengalaman mcm sy waktu preggy 12w? Sy ttc 3y ni baru lekat jd agak risau. Td mbuang pun najis mcm bloody tp sy tak sure. Blh bg kata2 positif dekat sy? Tq semua.#SeriusTanya #bantujawab #firstmom #ingintahu

3 Balas

awak sembelit ke? klu najis berdarah pegi je klinik jumpa dr.. sy sblm pregnant pernah najis berdarah sbb sembelit kuat.. dr kata buasir tp stage awal.. dpt ubat.. lps tu sy amalkn probiotic utk kurangkn sembelit.. dah xpernah berdarah lg... skrg pregnant ada sembelit juga tp blm smpai tahap berdarah... ubat demam antibiotik yg dr bg insyaAllah ikut dos yg selamat as long awak mention kat dr awak pregnant brp weeks tu.. jgn lupa ambil multivitamin utk pregnancy (consult dr dulu!).. jgn overthinking.. sy awal2 pregnancy pon asyik nangis sbb bleeding, nurse advice sy jgn nangis nt bb kuar suka nangis jugak.. kita kna kuat utk bb.. saya kurangkan tgk socmed pasal pregnancy and bb org lain sbb xnak overthinking.. sy tgk movie hepi2 je.. pasangkn apps ayat2 quran bg tenang.. sy pon ttc 8 yrs bru lekat yg ni.. bru nk masuk 3rd trimester.. we can do this, sis!

3mo ago

hi I pregnant to sembelit you mkn apa ya

Ada..doctor pernah gtau x effect pn.. yg penting mkn ubat yg dibnarkn oleh doctor je..sy pn pernh mcm tu waktu pregnant lpas 3 hari bru baik, ok je dont worry.. tp klu najis ada darah tu better jumpa doctor..