Buka buku pink kat Swasta bole tranfer ke KK ke nnt ?

Sy preg 5week. Buka buku dkt KK slalunya mmg kena 12week ke? Sy dgr org lain ada yg 9week dah ble buka. Kalau sy buka buku dkt klinik swasta dulu then buka blik dkt KK boleh ke ? Atau ada suggestion lain ? #firstbaby #1stimemom #bantusharing

3 Balas

Dah confirm mengandung boleh terus set appointment utk buka buku kt KK. Sy cadangkan buka buku di KK terus melainkan mmg tk ada niat nk check up di sana, jd nk buka buku kt klinik swasta pun boleh. Cumanya, tk semua klinik ada buku pink dan ada buku pun tk sama standard dgn buku pink KK. Tp klu mmg nk bersalin di hospital swasta, tk payah buka buku kt KK pun takpe. Terus check up dan book bersalin kt hospital tu terus.

3y ago

baik sis.. sy tunggu 8 minggu baru pergi scan.. tq sgt bagi info 👍👍😊😊

sy 1st preggy dulu mmg kk bg buka buku pink masa 12weeks..kk bg date appointment je masa saya dtg dulu..awal sgt katanya..tp..yg 2nd preggy ni sy buka awal masa 7weeks Sbb preggy kalini masa 5weeks ada spotting..so decide nk buka buku awal n nurse allow je

3y ago

maybe la not sure...this time I just book online...and terus nurse bg buka buku pink

Saya pernah buat buku kat kk time 6w. tak perlu tunggu pun, dah tahu preg terus pergi klinik, nurse akan terus pantau. risau nnti bila awak dah buat buku pink kat swasta, kk taknak terima. kk ni lain macam sikit ye nurse dia kadang.

3y ago

Bila tahu je preg dalam 5w camtu saya terus makan. sepatutnya kena ada surat doc tapi saya beli kat farmasi cakap doc suruh. sbb kalau amik ubat ni kat kli il swasta dalam 100+