Salam selamat pagi ibu2,

Sy nk tnye wife sy pagi tadi tetibe ada bleeding tompok darah mcm bleeding kat seluar dlm dia.. Tapi xpergi check doctor lagi... Tggu klinik buka.. Allahu.. Mlm tadi wife sy mcm laju rush nak trun tangga.. Or adalah lain blh disebabkan cara tidur atau terhentak ape2 atau pun terkangkang ke, kandungan nk msuk week ke-9.. Kelmarin ahad ada mkn durian 1-3 biji. Mknn pedas yg xkena dgn bdn/ keju blh menyebabkan faktor bleed ke #ingintahu #pleasehelp

6 Balas

Semoga kandungan selamat. Durian gula tinggi & org kata ianya bersifat panas. Seeloknya masa mengandung jgn mkn. Then, kak ipar sy dulu mkn durian esoknya dia bersalin (awal drp sepatutnya). Sy x pasti samada dia mkn byk mana. Sy dulu pregnant 2nd trimester ada mkn tapi durian crepe. Bdn sy jd panas & sakit2 perut sikit tp sy xbgtau suami. Sy takut juga bersalin awal tp masatu teringin sgt. Suami sy mmg xbg mkn durian sbnrnya. Klau mkn pedas perut sy akn pns, sakit & x selesa. First trimester at 10 weeks sy ad bleeding hitam tp xbyk so sy pergi hospital dr bg ubat kuat rahim. Bbrp hari bleed mcm titisan je then dh xde. Sy bykn berehat. Dr pun risau juga sbb sy ad history misscarriages tp alhamdulillah anak sy selamat lahir at 38 weeks by induce sbb sy ad gdm.

2y ago

Okay terima kasih atas Infonya. Insya allah

1st trimester kena jaga betul2 sbb kandungan fragile lg.. mknan pedas klau blh elakkn atau kurgkn pedas x brp elok.. durian atas ketahanan badan seseorg jgk.. ada yg tahan ada yg x tahan.. nk mkn blh tp 3 / 4 ulas je.. tp dgn syarat lpas mkn terus minum air msk bnyk² sbb durian bersifat panas risau effect baby..

2y ago

Faham2.. Lepas ni kne lagi extra careful sbb doktor pesan kne bnykkan berehat and kurangkan berjalan dlm 1st trimester.. Terima kasih atas nasihat ya..

boleh pegi emergency terus, kalau ade buku pink bawa sekali kalau xde bwk gmbr yg dh scan dkt klinik tu. turun tangga xde mslh. mybe durian x serasi dgn bdn atau panas sgt. makanan pedas selalu akan jadi heart burn je. atau ade faktor lain. tpi ape2 pon please pegi emergency.

2y ago

Baik2.. Terima kasih atas concern.. Alhamdullilah baby selamat.. Rezeki Allah nk bg kami jadi ibu ayah kali pertama

takut salah makan.ada yg boleh tahan makan durian .kdg baby yang tak tahan panas.saya haritu salah makan pon bleeding..terus pergi emergency doctor ckp threatened miscarriage..nt kt hospital doctor akan scan, check n bg ubat untuk kuatkan rahim.

2y ago

Itu lah.. Alhamdullilah baby selamat.. Scan nmpk janin dah and jantung semua dlm keadaan sihat walafiat.. Doktor pesan perbanyakkan berehat dan kurangkan berjalan. Terima kasih atas ilmu yg di kongsi

jgn makan makanan Yang terlampau pedas. Durian kalau Boleh jgn makan waktu preggy seeloknya. Kalau mengidam sgt maybe...maybe seulas ok kot....jgn makan lebih...semoga kandungan selamat .

doa supaya xde ape2