Sentiasa Lapar ?

Hi sy new mom, ni dh 12weeks, normal ke selalu lapar pdahal mkn x sampai sejam. Rasa mcm lapar satu hari x mkn. Pdhal dh mkn stat dri pagi. Sblom ni sy mkn folid acid dkt klinik swasta. Tp bila pegi bukak buku pink dkt klnik krjaan dia bg folid acid lain. Ad kene mngena dgn folid acid ke erkk ?#ingintahu

4 Balas

Makan apa? Jika ambil makanan bergula dan tinggi karbohidrat memang akan buat cepat lapar. Jadi kena ambi lebih serat sayuran, lebih sunber protein dan sumber lemak sihat. Sumber karbohidrat suku pinggan dah memadai. Ada GDM tak? Jika ada GDM, cepat lapar tu salah satu simptom bacaan gula tak terkawal. So, boleh juga amalkan cara pemakanan yg saya kongsikan di atas. Tiada kena mengena dgn asid folic

1mo ago

Sarapan roti putih ke wholemeal? Makan roti dgn apa? Nasi tu makan dgn lauk apa? Nak kenyang lama, contoh: makan roti wholemeal, telur rebus 2 biji, mix salad gaul dgn minyak zaitun ½ pinggan. Ambil kekacang 2 genggam. Air kosong bold atau apa2 sir yg puan suka. Tengahari: makan nasi ¼ pinggan, ikan/ ayam seketul sederhana. Pastikan ikan ayam tu yg banyak daging. Telur sebiji. Sayur dan buah ½ pinggan. Air kosong. Kekacang 1 ke 2 genggam. Bersenam juga. Brisk walk setakat mampu ikut keadaan kehamilan.

kita akan selalu rasa lapar bila bby dah besar.vitamin tu untuk makanan tambahan untuk pertumbuhan bby.kalau boleh makan makan je.takpe tak pyah risau berat badan bertambah. bila bby dah keluar boleh turun balik berat badan.

Kk bagi folic acid brand ape sis? Folic acid swasta tu brand ape ye?

4w ago

kalau kk dia bg yg nma royce, klau swsta x ingt la sbb dh hbis.