Suplemen tambah darah

Hai mommies. Saya nak tanya, Hb sy 11 (atas pagar). Nurse kat klinik bagi sy hematinics (4 ubat berlainan utk tmbh darah). Tp bila sy mkn ubat tu seharian sy muntah2 sampai kena EL. Sy rasa sebab ubat ferrous tu. Jadi sy nak tnya, mommies mkn ubat apa ya utk tmbh darah? Iberet, obimin, zincofer, maltofer? Yg mana ok dan tak bg kesan loya tu? #pleasehelp

8 Balas

Kita senasib sis.. sy dr pregnancy first smpi lah ni ke 4 mmg HB xpenah naik sepanjang pregnancy, ubat tue smpi sehari 6biji kena makan.. hari tue 4 biji sehari dia suruh mkn, first & 2nd day sy pitam seharian, pening giler.. sy stop terus ubat ferrous tue sendri, g jumpe doc sy ceta, n doc turun kn dos ubat kpd 1 biji sehari pun xboleh, doc kata klu nk tukar ubat lain kena tunggu 12weeks ke atas.. now sy jaga pemakanan jew, mkn bnyk berasakan zat besi..

try maltofer. sedap. hisab je. tapi biasanya sesetengah org kalau ambik maltofer akan pening muntah, better ambik malam sebelum tidur.

ramai prefer maltofer, tapi untuk saya maltofer tu tak boleh sebab bila hisap rasa masin bercampur rasa coklat buat jadi nak muntah balik..

1y ago

Sy dh try dh, bila hisap maltofer tu lepas dh habis rasa after effect dlm mulut. Rasa nak muntah jugak. Last2 sy telan ja terus maltofer tu😅 Lepas ni nak try obimin pulak

boleh try maltofer. dia rasa coklat. tapi kena beli sendiri dekat farmasi. klinik Desa jarang yg ada provide maltofer

Saya mkn zincofer Alhamdulillah ok.xde pning loya ape.just xsdp mlut je la.rasa mcm pahit2 je dlm mlut😆

Ok sy try beli maltofer dan mkn sebelum tdo. Hehe. Thank youuu🥰😄

sy makan obimin dan amal kn jus mamariam alhamdulillah hb tinggi je .

1y ago

Jus mamariam ok ke? Takut nak consume ape ape sebenarnya

iberet the best