RISIKO BERANAK 37 MINGGU++

Hi sy nak tanya siapa ada pengalaman beranak 37 minggu 5 Hari tapi Dia Ada kencing Manis tahap 2? Adakah baby tak ok? Sbb byk sy baca 37 minggu masih premature. Baby akan Ada problem pada pernafasan and mostly kene warded. So kalau 37 minggu ni consider tak selamat ke pada baby? Doktor pun ckp yg Sama. Sebaiknya 38 minggu. Ada yg boleh share?#firsttimemom #firstbaby

6 Balas

37w dah matang wak,baby pun dh blh hidup gn persekitaran luar 37w..sy Klau blh nk bersalin twins ni 37w,tapi apakan daya jalan tak bukak lagi😭 Klau jln tak bukak lg Smpai 38w,doc nk induce sbb dia sruh normal,sy xde masalah pape...risau la sebut induce ni🥺 yelah bukan sakit semulajadi kan mesti sakit sgt 😭

37 weeks ke atas dah matang. 36 weeks ke bawah baru premature. Saya ada GDM, bersalin tepat 37 weeks. Alhamdulillah anak saya tak kena tahan dan kami berdua discharged pada hari yang sama. Mungkin maksud doktor awak ialah bergantung pada situasi si ibu.

37w keatas dah kita matang dah sis. Even my doctor pun ckap blh dah branak skrng sbab saya pun dah 37w… baby pun ckup berat

Aik, 36minggu pun kalau berat 2.5 ke atas & smua ok, dapat je discharge sis. 37minggu tu dah ‘Term’ punn

8mo ago

Silap minggu kot Dr, masalah kuning byk la kot, pnafasan ni utk prem yg belum matang paru2

Ada je yg bersalin 36weeks alhamdulillah everything ok . Doa yg baik2 awak. Always think positive ye

Ikutkan 37weeks tu baby dah matang. Saya takde diabetes la, tapi saya bersalin 37weeks 2days.

8mo ago

terus discharge ke atau kene stay?