Pil perancang. Baik atau tidak?

Sy musykil la. Ramai x sarankan sy makan pil perancang. Sbb susah nk dpt next baby katanya. Tp doc n nurse kk sangat sarankan. Plus sy czer. Jdi diorg sgt risau kalau sy x consume. Nk tya. mommies especially yg czer mmg mkn ke pil tu?

8 Balas

Saya pun czer & mkn pil oralcon skrg ni sbb baby dh stop bf sebab saya nak sambung rwtn tumor saya.saya ok je mkn pil ni alhamdulillah xde headache cuma slera mkn naik tp kawallah apa yg kita consume utk ilangkan lapar tu & skrg ni masih pump susu sebab masih ada cuma xblh bg baby dh sebab dh mkn ubat utk tumor tu not safe for baby.Sbnanarnye ia bgantung pd hormon dlm bdn ssorg tu.perancang keluarga semuanye samada 1hormon / combine hormon utk elak preg.mula2 mmg nurse dktor sarankan pil jika ibu bf ank (noriday : 1hormon) ,tp if xcompliance boleh tukar depo / implant.tp ia semua bgantung pd bdn ibu.ada sstgh xblh pil sbb akan ada headache/slera naik & berat bdn naik mendadak so tukar inj depo.depo pulk ada sstgh xblh sebab heavy mensus@prolonge mensus lebih 15hari / xdtg mensus langsung.implant pun sama,ada kesan yg mcm inj depo jgk.psl boleh preg cpt ke lambt pun bgantung pd hormon dlm bdn mommy tu jgk lh.dia klau mkn pil ni awk dh plan nk baby kan,so kne stop 2-3bln lepas tu + mkn folic acid utk kuatkan rahim.lepas habis tempoh stop mkn pil tu baru boleh usaha utk preg tu balik.hrp dpt membantu semua.

Bagi saya, doktor & nurse lebih tahu apa yg mereka sarankan pada patients dorang .. plus puan czer, banyak risiko yg mungkin mendatang kalau next pregnancy bawah dua tahun. Saya walaupun bersalin normal, tapi sebab usia masih muda, jadi nurse sangat sarankan saya ambik perancang. Lagipun, tak salah nak merancang sendiri, kalau betul kita ada ILMU, kalau main serbu je , jangan salah kan doktor / nurse if termengandung .

3y ago

Yezz true..rezeki ank pun di Allah jgk.yg penting planning dgn betul & baik utk preg lg.stress level & berat bdn pun main peranan jgk.but apa2 pun usaha & tawakal akn Allah beri rezeki baby lg tu

Sy czer sptember 2020. Sy ambil depo tp bkn pil..tapi Implant. InshaAllah klu dh buka implant akn cpt dpt baby. [ ikut pglmn org2 yg tlh mgndung dan mggunakan depo]. Mmg puan ada sstgh org yg bglmn bgthu yg pil & suntikan, peratusan utk dptkan anak agak lmbt sedikit berbanding dgn mgunakan implant. #TAPSupermoms #TAPactiveusers

Nak rancang sendiri ni tak mudah puan kecuali puan dapat kerjasama & sokongan yang baik daripada suami. Kalau puan yakin suami boleh bagi kerjasama yang baik, insyaAllah boleh. Kalau tak, better ambil perancang😊

sy pun czer..rancang sendiri..anak dah 2thn 2bln..nak rancang sendiri kena kerjasama suami kalau xdpt krjasama suami amik la mana2 cara perancang sbb sis czer..

pil prancang bkesan tpi knak ambik tpat wktu ny sbb nurse ckp pil ni buat kita mkin subur klau tk ambik tpat wktu..

Saya czer and saya rancang sendiri dengan husband. Tapi terpulang pada awak nak rancang sendiri or ambik perancang.

Sy pun czer tahun lepas,doc & nurse saran kan ambil perancang, so sy ambik depo. Skrang anak sy dah masuk 10bln..

3y ago

Sy da 4x last cucuk 18/3/21 sy Dr first cucuk depo memang tak period sis,nurse kata normal..owh yeke maybe kot..cube sis tnye nurse kat kk tmpat sis tu😊sy pun xda pengalaman sngat sbb first bby🤭