Morning sickness yang teruk

Sy hamil mnggu ke 10 . Sy alahan teruk sgt . Makan mnum smua tk boleh sb akn muntah .. ada tak tips untuk sy . Sy hilang smngat utk aktiviti harian . #pleasehelp

22 Balas

cuba mnx ubat tahan muntah n angin kt dr.. sy dulu sma jgk..yg boleh msuk fresh oren dgn roti butterscotch tu pon jenuh telan.. muntah ka apa ka kna mkn jgk nah..alas perut.. kalau x lg teruk jdnya.. insyaallah skit lg sis.. semoga masuk trimister 2 hilang semua morningsickness tu..aminn terus kuat

1) jgn bg perut kosg, klu x memg muntah.. 2) bgn bg trus srapan.. x lalu pn kne paksa.. mkn bskut.. mnum air sikit.. atau ape2 la mknn yg bley mkn.. 3) mkn sikit tp kerap 4) kne cbe mkn ape yg bley telan. kne try n error 5) klu x bley jgak, amek ubt tahan muntah..

puan kenA try n error makan mana yg blh puan terima dan tak muntah..kena paksa diri juga demi bby yg baru nk build..mcm sy dlu makan bubur nasi br tak muntah dan blh trima..lepas tu br la sikit2 blh terima makan bihun sup .mi sup...mg dpmudahkan segalanya amiin

1y ago

Aamiin trima kasihh sgt2 .

Itu biasa wak . Awal2 mcm tu . Truskan smgt mkn sikit dan mkn ikut kegemaran ke . Time saya pon smpai berat kurang . Lps mkn je muntah . Syg sgt . Tpi ni dah trim2 dah ok dah asik nk mkn je . So pastikn mkn walaupun sikit .

Cuba try makan yang masam2 petua dari mertua saya. Sebelum nie mmg saya x pernah suka benda2 camni dan muntah2 pening2 teruk jugak tapi lepas try makan senang sikit hidup 😅 kalau tak asyik menangis jer sebab muntah x habis2

1y ago

Makan ni bukan makan kenyang ya, makan sikit bagi kurang pening loya tu. Saya pun makan 2-3 cubit sekali bila perlu pastu dah ok sikit cari makan. First trimester saya boleh makan sandwich dgn roti2 jer lain semua loya, 2nd trimester okay no loya2 dah apa pun boleh makan kecuali ikan/ benda busuk2 now 3rd trimester 35 weeks dah start balik pening2 pun makan sikit2 kulit limau nie

cuba cari makanan yg boleh masuk kt tekak awak... cuba cari coklat ke atau buah2 yg masam utk try hilangkan alahan tu... sbb kalau teruk sangat awak bole warded sebab nutrien dlm badan awak semua pergi ke baby...

saya smpai kandungan 5 bulan mcam ni. dah 6 bulan dah stop, tpi mulut rasa pahittt, berat turun.. saya hanya kurangkan stress dan mnum ubat tahan muntah walaupun muntah juga balik hehehe...

pegi klnk..blh mintk ubt tahan muntah.. sy truk alahan...pastu doc pesan mkn kadar sedikit shj....tp lps mkn try minum air oren..insya Allah x munth truk...

Boleh beli ubat tahan muntah di farmasi sis. Saya before ni pun alahan teruk sampai 6 bulan, makan minum tak boleh mesti muntah

Morning sickness mmg takde tips. Kena survive untuk terus hidup je. Perut jangan biarkan kosong untuk lebih stabil