Tidurkan baby

Hi sy firstmom, sy nk brtnya. Ank sy nk masuk 6bulan.. sejak umur 3bulan lg die tk pndai nk tdur sdri.. mlm tu nk tdo msti isap tetek smpai die trtidur bru letak. Kalau tk bg tetek.. die tk boleh tdo.. gosok2 mte smbil nngis.. nk tdo kn die kne bedungkn dlu bru bg tetek smpai trtdo. Tp tk thu smpai bile kne buat mcm ni.. kdg2 ksian tgk die da nk 6bulan pn tdo mlm msih brbedung.. tp die lena tdo smpai pg. Bgon pn nk susu. Lepas tu lepas susu, die tdo balik. Ank sy mnum guna btol.. baby umur berape bulan ya pndai tdur sdri tnpa brbdung dn menetek?#pleasehelp #ingintahu #firstbaby

11 Balas

rasanya bby yg under 2 tahun memg xreti tido sdri kena ada ibu ayah yg tolong bobok dulu baru bleh tido. rasanya tu nature dia. mcm mna dia tido ikut keselesaan dia n rutin dia.. mcm bby sis dia suka menetek n bedung baru boleh lena.. rasanya xda masalah anggap je time kita tidurkan ank kita tu waktu utk kita bonding dgn dia.. mcm baby sy nak kena pangku, tepuk2, belai rambut, gosok kening dia semua tu baru tido kalau xbuat semua tu mula la dok sondol2 kita ni nk tido tp xreti nk tido sdri😂😂.. rasanya ok selagi dia xsusah tido.

maybe sis boleh cuba cara lain untuk tidurkan dia. contohnya selimut tapi kepitkan tangan dia kiri kanan. letak bantal peluk baby kiri kanan dia. bedung tu selalu sebab tak nak bagi baby terkejut time tidur je. tapi maybe dia selesa macam tu sebab rasa macam kena peluk. menetek sampai tertidur tu biasa je rasanya. setengah orang bagi pacifier sebab baby nak nyonyot sampai tertidur. tapi pacifier pun tak berapa elok jugak. kena try n error la mommy. yang penting kena sabar 😊

Sama mcm anak saya. Full bf sampai saya pregnant anak kedua. Setahun lebih pun masih mengempeng kalau nak tidur. Masuk 1y 8m saya ajar menyusu guna botol. Tapi masih nak mengempeng😅 susu botol habis tapi kena menetek juga baru boleh tidur. Dari susu badan banyak, sampai kering dan skrg produce susu batch baru utk second baby 😅 semua dia dah rasa. Tapi skrg dah masuk 2 tahun makin kurang mengempeng. Dia tak kisah sgt dah

bergatung bby jugak sis. anak saya nak senang tdor bagi dia mengempeng sama baring,terus tertdor. yg sulung dulu sampai dah umur 11 bulan masih mintak bedung. sampai kain bedung dah tak muat 😂. kalau tak bedung,dia menangis je tak nak tdor. yg no 2 pulak,start 2 bulan dah tak nak bedung.

Mungkin dengan bedung tu baby rasa selamat. Sekali sekala Cuba peluk baby tak payah dibedung. Sambil ibu peluk baby boleh doakan untuknya doa y baik2. Bg saya ank first ni lh ibu belajar mcm2 dari baby. Ibu boleh bg 100٪؜ kasih sayang. Next ada adik, lain pulak caranya. Kan.

Anak saya dari baby sampai sekarang 1y7m macam tu lagi netek sampai tetido. Cuma skrg bila dia dah lena boleh lepas dah la. Hihi senget jgk la pinggang ni nyusukan dia ngiring dari baby lgi.

Kalau siang selalu baby tido sndri ja cuma suka merengek la..malam saya bg ja menetek..ntahla sbb sibuk keja kot so mlm ja bby boleh manja2 dgn kita

atas budak jgk..ank sy dah 1 tahun 3 bln klau x menetek dlu mmg ssh nk tdo.tp klau dgn papa die je blh tido kn die mcm tu sambil tepuk2.

Alhamdulillah.Ok tu.Bukan senang baby sekarang nak bendung😀👍🏻

anak sy umur 2bln lebih x bedung dh😁 tp dia x kira masa mmang cari sy.