Talasemia

Sy first mom dh 21 minggu . Ahad lps appointment kk doc ckp sy ada talasemia. Sbb tu hb sy smakin drop drp 10 ke 8.9.. Buntu sgt sbb x prcaya pom ada. Arwah mak dgn arwah ayah x prnah ckp psal penyakit ni. X tau sapa pembawa. Doc sruh consistent mkn ubat n x prlu tmbah darah. #Buntu

6 Balas

Saya pembawa thalasemia …. suami pernah check x? Takut dia ada …. Nanti anak jadi masalah setiap bulan kena masuk darah …. Masa sya mngdung dlu pon Hb 7 je paling tinggi pon 8 je …. org dulu2 mna pernh check2 penyakit ni semua … sbb tu kbykn anak2 xtau

3w ago

pati delima pom sy dh try yg mertua beli. 100% pure dri turkey. sbelum prgi kk tu dh mnum mcm x de kesan. yg latest hb 8.9.. nurse dh nasihat memang kna betul2 kosistsen mknan yg bleh tmbah drah. x bleh skip wlau sehari

saya pn minor talasemia. kedua2 anak saya masa pregnant mmg struggle untuk naikkan hb. asyik range 8-9. saya konsisten usaha makan dan supp y naikkan hb. alhmdlillah dekat2 bsalin range dlm 11, tiada masalah. smpai skrg masih continue makan supp stable kan hb

3w ago

betul kna usaha konsisten mkanan yg naikkan hb.

inshallah awak doa yg baik2 semoga awak dan baby selamat masa bersalin nanti. sy pun masa bersalin hb 7 je. dah masuk 2 bag darah pun darah tak naik makin drop tapi alhamdulilah badan saya sihat je tade pening2 ke pengsan ke. semoga sis sihat selalu ❤️

3w ago

Insha'Allah smoga yg baik2 sja nnti 😊 trima kasih sis 🥰

kalau awak ada thalassemia, maksudnya both parents are carriers. tapi diorang ada thalassemia trait/minor je, jadi most probably memang tak tahu. kebetulan awak dapat both genes, jadi awak yg dapat thalassemia tu.

3w ago

mungkin jgk. tnya kluarga belah mak diorang ckp x de. x pe sy terima pnyakit ni. cuma mtk ank dilahirkan sihat nanti 🤲

sama la sis kita nii 8/9/10 jaa sampai doktor kata ni warning last kalau x naik masuk wad tambah darah doktor kata sakit

3w ago

Sekotak dlm 30 cmtu..