Perlu ke ambik booster penggalak?

Sy dh 37mggu 1 hari..perlu ke ambik booster?dpt appointment 4.2.2022 ni.ada x ibu² yg dh ambik booster?🥺😔.#risau #37w1d

26 Balas

better tangguh ye. saya pun tangguh smpai lpas bersalin baru ambik. date utk booster masa saya 37w. saya call abg spupu saya which is dia doktor pakar perubatan kesihatan Awam, dia mmg xbagi ambik booster. vaksin dos 1/2 Dan booster hanya boleh diambil 14w-33w sahaja xleh lebih. tp kalau dh lengkap 2 dos, better hold dlu booster sbb lain badan lain effect dia, so bagi saya baik tangguhkan dlu. moga baik2 saja utk kita semua

saya kandungan nak masuk 36week dah . saya memang ambik lepas bersalin . dah dapat date utk booster 31/1/2022 harini . tapi saya tknak . sbb risau ada risiko lagi buruk . sekarang antibodi sy mmg lemah sejak masuk trimester ke3 ni . dengan ada masalah kt diri sndri dan bby . risau klu ada efek ppew lepas amek booster . jadi saya tangguh kan untuk amek booster .

Lg berapa minggu je tu nk due. Bg Sy better hold dulu sbb risaunya ambik, time badan Tgh lemah efek lepas booster tu tiber time tu mai contraction nak terberanak. Tahan ke badan. Apa2 pun refer doc. Tapi selalu nya dh nak dekat due sgt dorg xgalakkan rasanya. Tapi yg baru ni xsure plk, sbb kata nya berapa minggu pun boleh ambik vaksin kan

2y ago

Actually vaksin2 tu pun sebenarnya kita cucuk virus tu jgk, cuma keadaan virus yg di cucuk tu cukup sekadar nak boost immune sistem badan kita. Ntah la, bg Sy sama je, kena covid ke cucuk vaksin ke ada efek dua2, ikut badan tahan ke tak. Lain org lain pengalaman dia, xboleh nak menidakkan kesan kat org lain sbb benda tu xberlaku dekat kita. Cuma ambik iktibar dari kejadian apa2 pun

saya pun dpt booster sebb checkup kt kk bukn dri apps mysejahtera , dorg galakkn , dah tiga hri demam asyik on off , badan rasa dedau , kadang terketar ketar tangan nk mkn , mgkin antibodi sye tk kuat tpi ikut pada masing masing tknk amik jgn paksa diri ❤️ #34weeks1day 💋

terima kasih,smua..🥺 sy hrp kt smua dlindungi Allah swt..dan dpermudahkn sgla urusan nnt..mgkn sy x ambik booster dulu,sbb skrg pun bdn lemah sgt..mlm xdpt tdo..insyaAllah lps bersalin sy ambik booster..hug n kisses utk smua🤗❤️

2y ago

🤗❤️❤️❤️

saya pun dapat juga jemputan booster tu untuk 6/2 ni..saya 30weeks dah..jadi saya hold dulu..suami pun suruh hold juga..sblum ni dah kena covid..effect covid pun xhbis lagi..jd cepat penat..kdg2 sesak nafas..tmbh pregnant yg makin sarat ni lagi la..

mcm sy aritu dpt tarikh booster 17.1.22..nak kena admit ward 23.1.22..masa last jumpa doc tu sy tanya,doc kata bsalin n berpantang dulu..apa2 pun lps tu baru fikir booster ke apa...dlm keadaan mcm ni dia cakap taktahu kemungkinan apa akan jd..

Dah hujung pregnancy tu saya rasa better refer terus doktor. Boleh call klinik atau pusat vaksin tu. Kena tahu jugak tahap kesihatan camne before nak cucuk. Saya dah ambil tapi lagi awal lah Alhamdulillah semua mmg ok.

Sy pulak nurse dekat kk yg galakkan ambil booster. Pastu nanti dekat ppv pun pregnant woman akan kena consult dulu dgn doc. Boleh pilik lagi nak vaksin apa. Doc akan suggest tp still pilihan atas kita☺️

2y ago

kan saya pun sama ..tapi saya ingat nak tolak sebab suami xbagi ambik lagi

Better tgguh.. sbb risk sndri tggung sis.. lepas kan dulu bby.. mcm sy 4.2 ni booster saya tolak je dulu.. dr suruh amik tapi staff nurse kate tgguh kan sbb saya 4 x ggur sblom ni.. takot risk..