Luka first degree

Sy bersalin 5hb10.. Hrini luka sy belum sembuh..sakit dan pedih..dekat jahitan tu ada dua lubang kecil..n ada kulit bertindan..bawah kulit tu macam terowong kecil..ada benang n kulit ...bawah jahitan tu ada benang lagi n ada luka merah dan nampak macam luka fresh lagi..sakit sgt nk bergerak,kencing,kentut,buang air besar..esok Isnin sy jumpa doc untuk bby cek sebulan..sy dah ikhtiar macam2 jenis perubatan moden dan tradisional..rendam air garam..ubat2 farmasi smua jenis dah cuba kecuali iodin..sy consume vit c dn zink..ubat tambah darah..but b,d..makan buah oren..makan berkhasiat..protein..pati haruan..misi ada cek luka..dia kata ok je..sy stress..hari2 menangis..Klau ok kenapa masih pedih n luka xcantik..benang pon kukuh lagi...sy nak pergi swasta xberkemampuan..sesiapa..tolong sy please..😭😭🙏🙏🙏ni anak no 2 saya..#ingintahu #seriusnanya #pleasehelp #pleasehelp #bantusharing

4 Balas

sy masa lps bersalin luka terbuka, nampak jelas daging merah fresh. sakit dia mashaAllah.. doktor bg iodine, sy cuma sapu tu je kt luka tiap kali lepas mandi dan anginkan sikit bagi kering, then pakai pad mcm biasa. Lps 3 mggu camtu luka ok terus kering dan xsakit. hantar baby checkup 1 bulan nurse tegur bukan main laju kau jalan ye dik 😅 awk try lah iodine. inshaallah luka tu elok semula

Masa pantang pakai iodine tak? Sy 2minggu je jahitan dh ok semua Dh Tak Sakit tp benang masih ada.. Smpai Rasa Gatal kt situ.. Taktau Laa nk biar je ke atau nk bgtau nurse masa checkup anak sbln ni nt..

2y ago

doc n misi xbgi sy pkai iodin..iodin ni untuk elakkan jangkitan kuman...hmm..normal gatal tu sbb benang mencucuk2..nnti benang dah reput hilang gatal tu..ni pengalaman anak first sy

luka selalu anginkn x bagi kering? kdng sbb luka belum kering betul lagi tu yg jd nmpak merah fresh lagi tu..

2y ago

Yee..mungkin la..huhu

sya 4/10 dah bersalin pun Luka dah okay dah blh berkerja

2y ago

jeles sgt dgn org luka cepat sembuh ni..sy smlm luka terkoyak n benang tercabut balik..malam2 buta tu trus shoot g labour room.. diorang xjahit sbb dah lebih sebulan..so diorang just dressing je..doakan sy cepat sembuh ye..