berhenti makan pil perancang

sy berhenti mkn pil perancang awl tahun ni, bulan lepas period dtg mcm biase, tp banyak lebih drpd sebelum2 ni. bulan ni period dtg lewat, normal ke? #seriusnanya #bantusharing

6 Balas

Normal sbb hormon x stabil. Dlm pil perancang ada kandungan hormon yg menghalang dari pregnancy. Jd bila stop, akan amik masa badan utk stabil kan balik hormon yg sedia ada diproses dlm badan. Sy masa on pil perancang, period dtg sekali je tu pun sikit. Lepas tukar ke depo, 2x je period. Lepas stop perancang, lepas 5 bulan baru dtg period