40 minggu 1 hari .. MASIH BELOM BERSALIN

sy belom lagi bersalin .. ada x kat sini pengalaman mcm sy ?? lebih due ??! ibu2 bersalin berapa minggu ?? sy risau dan takot .. mcm2 sy rasa .. ni anak pertama .. dan sy tak ada pengalaman .. sy tak ada turun tanda apa2 .. cuma perut mengeras dan rasa sakit mcm sengugut .. tapi x kuat .. tolg sy perlu moral ... ??..

27 Balas

Anak no 3 genap 41 minggu.. subuh sblm serah diri baru rasa skt2 pinggang... lps solat subuh rs skt ckit,alhamdulillah mlm sblm tu mmg doa sungguh2 supaya tak kena paksa bersalin.Doa dimakbulkan pagi g daftar diri xdan nk daftar msk wad berisiko tgahri bersalin, bersalin trs kt wad bwh...wad tnpa risiko.alhamdulilah dipermudahkan...syawal ke7 bwrsalin thn 2015.ank no 4 yg perit sbb bersalin awal minggu 37 4 day kena paksa baby kurang gerak,skrg dh 3 bln lbh..😁

Saya dulu pun delivered 40w 1d. Pagi turun tanda darah. Takde sakit langsung. Pegi hospital bukaan dah 3cm and warded. Memang xde rasa sakit sampai ke ptg so kene induce. Malam tu baby keluar. Dont worry sikit masa lagi je tu. Nak dekat due tu sy duduk golek2 atas gym ball untuk bukaan rahim. Maybe sbb tu la terus turun darah kot. Buat jalan itik untuk bukaan rahim juga.

5y ago

Sakit tapi sekejap je. Saya Alhamdulillah sakit tak lama. Induce jam 7pm lepastu tertido bangun tido dlm pukul 10pm sbb rasa sakit then nurse cakap dah boleh teran. 1008pm baby keluar. Memang sakit. Saya mengiring utk tahan dia punya sakit contraction tu sambil cuba teknik nafas yg betul walaupun sbnrnya nafas dah berterabur sbb sakit sgt tapi dont worry still bearable. Yes. Teknik nafas yg betul sangat membantu kurangkan sakit. Ade org lain yg merasai sakit contraction yg panjang. Good luck mommy to be 😊

Sama mcm saya . Hari y kna serah diri kt hosp ,tup tup mlm. Tu bru ank trun ke bawah . Azan subuh slmt bersalin. . Lbh 7hari , masa tmpoh dia bg ni mcm2 sy cuba mkn tlur aym kg lh , mnun mnyk klpa dara n kuatkn berjln . Sebb mmg xde rasa apa2 n ank x trun ke bawah pun . Nsib mlm tu dia nk kluar norml juga

saya bersalin 40w3d...sblm tu setiap hari start masuk 39w++ saya sudah start exercise brjalan kaki ..petua utk mmudahkn proses bersalin dan mmbuka saluran peranakan dengan cepat...hari k3 40w...alhamdulillah tanda dah ada ...trus ptgnya lapor dr k hospital yg berdekatan...

smoga dipermudahkan sis.. kawan bg tips kalau nak snang branak, mntak maaf dkat suami, mak, mak mrtua dan kwan2, kot2 ade trbuat salah ke.. dan mntak dorg doakan spaya kita slamat bsalin... insyaallah sis... smoga dipermudahkan.. amin

Sya mase anak pertama bersalin 35mnggu tanpa tanda .. mse checkup doc scan bby dh kt bwah jln bkak 5cm smpi hsptl 7cm doc yg pch kn air ketumban .. sy kerap berjalan klu blh sis berjalan je .. inshallah dipermudahkan segala nya..

Org tua2 ckp.. mnum air kelapa.. bykkn berjalan untk buka laluan.. bersetubuh pon slh 1 untk mmbuka laluan.. and bykkn berdoa, selawat, zikir.. dan usap perut pujuk bby kluar.. smga smuanya dipermudahkan.. amiinnnn

Sis kena kerap berjalan... Dulu sy masa ank sulung, lebih due jgk.. Nurse suruh kerap berjln, kerap "bersama" suami.. Supaya terbuka "jalan" tu..

Due14/7 baby boy tak sabar ..37w 6d dah Labour pukul 01.42am...30/6..banyak bersabara ye mommy??? 😘😘tuhan selalu menyertai umat nya..

InsyaAllah..sis cuba buat brisk walk..sy dl buat 3 hari turut2..Alhamdulillah malam ketiga tu pecah air ketuban n lahir baby! :)