Mntk pndapat

Sy amik pil perancang dan harini sy period,tpi sblum tu sy terskip pil sbb saya lupa ada emergency sbb kematian tokwan sy,, jadi saya mmg tknk cucuk depo da, sbb sy pernah cucuk Slps bersalin, tahan 3 bulan je trus saya stop cucuk, sy ambik pil oralcon sbb sy bf lagi, tpi sy skip makan nthen tkmkn dah tpi nk tnye cmne sy nk start balik mkn pil after period?#SeriusTanya #bantujawab

1 Balas

Baru mula makan ke dah lama? Bila on pil, biasanya ada hari tertentu. Cth saya, selepas break 7hari, hari pertama makan ubat tu mesti hari Selasa. Kalau awak tak sure, then tunggu lah period habis, pastu start ambik. Take note hari apa awak mula makan. Pil ni kena on time, baru effective. Kalau ambik on/off, banyak skip, boleh jadi pil tu tak berkesan dan boleh juga menyebabkan gangguan hormon.