minum ais effect baby tak ye ??

Sy ada habit suka minum ais kosong.sampai ibu mertua saya tegur jgn kerap minum ais nanti baby sejuk, so sy nk tnya,betul ke bby sy ni rase sejuk mcm brenang dlm air sejuk gitu? Sbb setahu saya,rahim ibu jugak tebal,dalam rahim baby dilindungi amniotic fluid atau air ketuban. Kalau mommy makan makanan masin,manis,masam,pedas,boleh effect rasa air ketuban baby,baby pun ikut rasa manis,masin ,pedas. Tapi kalau ais mcm mane ye? Sbb sy fikir balik, air yg kita mnum akn msuk ke perut dan dproses sampai lah ke kidney utk proses pembuangan dan metabolisme badan. Pndapat ibu2 smua mcm mane ye. Oh ye. Ni first baby saya.

1 Balas

Tak betul. Cuma bab makanan pedas, masa mengadang tk digalakkan makan

5y ago

Tq sis atas pendapat nya.😊