20w batuk ad ubat tak ?

Sy 2nd pregnancy batuk ta hilang2 lagi . Ad ape2 cara tak nak hilangkan batukk . Senak perut time batuk bila tdoo .. #bantujawab #SeriusTanya #ingintahu #firstmom

14 Balas

Saya batuk berkahak teruk sampai terkencing bila tiap kali batuk. Pegi kk dokter bagi ubat batuk dengan ubat pecah kahak tapi dokter pesan jangan makan ubat kalau tak ikut saranan dan dose yg betul risau effect dekat baby. Apa2 pon kena ikut saranan dokter dulu jangan asal beli je dekat farmasi sbb farmasi tu mintak la ubat apa pon dorang jual je asal apa pembeli.

sy sbelum prgnt klw btuk MMG boleh jejak 1 2 bulan. jd bila btuk time prgnt ni risau ssngt. jd awal batuk saya xhenti amalkn mnum air msk panas+perahan limau sambal cmpur kicap, buat sllu stiap kali btuk je trus mnum air pns leps tu sulam dngn air limau tu, alhamdulillah, da hri kedua tiga amalkan, ad prubahan

2mo ago

limau sambal yang biasa orang buat sirap limau ke gitu

Ada je sis. Tp msa sy pergi KK dorang ckp ubat batuk tu klinik x bagi, kena suru beli dri watson tp sy x beli pn masa tu sbb Dr ckp klu blh x perlu mnum, mkn buah oren & teruskn mkn vit C. Kotak ubat tu warna hijau putih, sy lupa nama. Mmg khas utk pregnancy

2mo ago

Klu dh sampai mcm tu mmg kna mkn dh la ubat batuk sis. Sy dlu x mkn sbb x teruk mna

ms jmpe nurse bgthu je..sy batuk..nnti nurse akn refer doktor..sbb sebarang ubat yg anda ambik masa prgnt adalah dlm pantauan..klo nak usaha cara alami. minum madu, lemon, air suam, pantang ais.bykkn minum air kosong..air sarsi pun boleh jgk try

hari tu sye Pon pernah alami jugak. mula2 dokter xbg sbb Bru trimester pertama. dia tkut baby jdi sumbeng. lpas xhilang batuk tu. msuk trimester kedua dokter kk baru benarkan minum ubat batuk. dia bagi je minum ubat batuk klinik. slamt skit.

sy 32wks batuk teruk, asal batuk terus muntah bila batuk tu bby pun kurg gerak. dktor bgi antibiotik mkn 2biji 3kli shari. 3hri lpas tu batuk brkurng..

bby 1st dlu sy kena cmni la..pastu buat research..kata mkn icecream vanilla..sy pn try..ok la jugak buat lega2 sikit..sbb jenis xnk mkn ubat hehe

2mo ago

sy kje kdai aiskrim same jgk . sejuk bby suka tapi batukk non stop

sama saya 20w juga, demam batuk selesema 🥹pergi klinik dktr bagi ubat ni.. minum 2hari alhamdulillah batuk makin okay.. gws ♥️

saya pergi KK Taman Medan waktu 28w, dorang bagi Bromhexine HCL syrup untuk pregnant. alhamdulillah makan dua kali dah lega.

Sy pun batuk dah 2 minggu. 2 minggu minum ubat batuk Tak ok. ni gi klinik pun dokter dah Tak nak bagi ubat.