Morning sickness

Hi sy 1o minggu hamil, saya mengalami morning sickness yg sgt teruk. Da hilang 3kg since pregnant. Ade tips x? Saya betul2 depressed, hidup saya skg semuanya terabai. Kawan2 kerja cakap ni semua psychology, sy cuba untuk kuat tapi xboleh. Dulu saya seorang yg pemakan, skg semua benda xde selera. Please help 😢#bantusharing #2ndpregnancy #mommybuntu

22 Balas

Skrg saya 13week kurang muntah tapi masih ada lagi. Berat turun mendadak daripada last month. Turun 5 kg and doc marah. Apa pun u kena kuat. Saya dah 13week ni pun makan sehari sekali je tu pun alahai mmg tak larat dah asyik muntah je 😭

4y ago

Sy hari tu 13 weeks ok sikit jgk. Tp munth lagi. 14 ke 15 week ok dah awk. Skrg sy 17 weeks dh tak muntah. Muntah bila nk gosok gigi je. Hopefully secnd trimester awk ok.

saya pun sama macam sis..berat mmg xnk naik and mmg turun mendadak..sbb loya yg truk and lgsg xda slera mkn..dlu rasa macm first pregnancy ok lg boleh mkn bubur..tp loya jgk ..skrg ni yg second ni mkn pn xnk ..snth nasi pn payah

jgn dgr ckp org sis, org ckp mmg sng.. ngde2 laa, mindset la.. org xalami mmg xkn fhm.. sis bnyk kn mkn delima.. pastu mkn apa yg sis nak sbb bby pn prlukn nutrien dr mommy.. n boleh kurgkn alahan.. nnt lama2 alahan tu akn hilg sndri..

4y ago

Btul org yg x pnah rasa alahan muntah ni mst igt mindset la apa la. Siksa dia depa x tau.

normal tu sis... sbb selera mkn pon hilang... nnt dah 12++ weeks nnt ia mula hilang, selera pon dah btambah... tp kena jaga selera jgk tau, jgn tlebih berat pulak nanti.. klu teruk sgt boleh minta ubt tahan muntah dgn doctor...

sama la saya. tengah mengalami nya. selera makan tak ada tapi lapar. bila makan sikit je akn muntah balik. muntah lagi banyak dari apa yang di makan. kadang sampai badan pun dah jadi lembik. air putih pun tak nak minum.

bertabah la sis. Mmg ni ujian mengandung. Nnt lps 5bln insha Allah selera ada balik. Sementara tu, boleh la cuba mkn apa2 yg kurgkn loya. Mcm buah ke asam ke. Xberkesan 100% tp boleh la kurgkn sikit2.

alahan preggy is real.sy muntah teruk smpai tgh bersalin pun muntah.mmg kena tahan je la.make sure vitamin tu mkn.try je mkn sikit2 n minum air.kalau kurang air nnt kena kncing kotor.

sabar sampai week 12 sis lepastu akan kurang☺️ kalau teruk sgt minta tukar ubat dari doctor sbb mcm saya puncanya sbb ubat kk bg tak serasi dgn badan. boleh cuba ikhtiar yer

cuba cari makan an yang bole msok. sy sepanjang mengandung x bole mkn nasi. bihun je bole msok. makan la bihun smpai abis pregnant walaupon jemu. janji ank sihat

Jgn dgr ckp org sis, awal mengandung mmg mcm tu pun, yg penting sis kuat diri ya, ataupun sis pegi cuti seminggu ke........ Berehat... Jgn lasak sgt... 😊